Rusko umožní zahraničným bankám otvárať pobočky v krajine, zmiernia sa problémy s platbami

MOSKVA – Tento krok by mal zmierniť problémy s cezhraničnými platbami.

Ruskí zákonodarcovia vo štvrtok 25. júla 2024predbežne schválili návrh zákona, ktorý umožní zahraničným bankám otvárať pobočky v Rusku. Ministerstvo financií vyjadrilo nádej, že tento krok zmierni problémy s cezhraničnými platbami.

Medzinárodné platby sa stali pre Ruskú federáciu problémom po tom, čo západné sankcie zablokovali prístup veľkých ruských bánk do globálneho platobného systému SWIFT.

„Platby sú spojovacím vláknom ekonomiky,“ povedal námestník ministra financií Alexej Sazanov poslancom pri predstavovaní zákona prijatého v prvom čítaní Štátnou dumou.

Aby sa zákon stal zákonom, musí prejsť ďalšími dvoma čítaniami v Dume, musí ho schváliť horná komora parlamentu a musí ho podpísať prezident Vladimir Putin.

“Bez platieb je fungovanie ekonomiky nemožné,” povedal Sazanov. “Teraz sa navrhuje ďalší mechanizmus, ktorý umožní cezhraničné vyrovnanie.”

V súčasnosti môžu zahraničné banky v Rusku otvárať len dcérske spoločnosti alebo zastúpenia, ale nie pobočky.

Návrh zákona umožní zahraničným bankám otvárať pobočky so záručným vkladom vo výške 1 miliardy rubľov a obmedziť počet zahraničných zamestnancov na 50 %. Budú mať zakázané otvárať účty pre fyzické osoby.

„Hlavným cieľom, ktorý týmto návrhom zákona sledujeme, je zjednodušiť platby, možnosť platby cez pobočky,“ povedal Sazanov.

Štát zveruje takýmto pobočkám zúčtovaciu funkciu a asistenciu klientom pri zavádzaní cezhraničných platieb, najmä v kontexte neustále sa zvyšujúceho tlaku na ruskú finančnú infraštruktúru zo strany „nepriateľských“ krajín. Otvorenie takýchto finančných štruktúr si však bude vyžadovať silnú politickú vôľu protistrán, keďže vstup na ruský trh je spojený so sekundárnymi sankciami zo strany USA a EÚ.

Podľa návrhu zákona bude môcť zahraničná banka otvoriť len jednu pobočku. Okrem toho musí mať ako kolaterál záručný vklad vo výške najmenej 1 miliardy rubľov umiestnený na korešpondenčnom účte v centrálnej banke vo forme cenných papierov OFZ alebo Bank of Russia.