Uzbekistan investuje za desať rokov 1 miliardu dolárov do ťažby v afganskej energetike plynu

KÁBUL / TAŠKENT – Podpredseda vlády Talibanu oznámil, že zákazka na ťažbu plynových zásob na poli Fárjáb bola pridelená uzbeckej spoločnosti.

Vo vyhlásení sa uvádza, že Uzbekistan investuje do desaťročnej zmluvy približne 1 miliardu USD.

Vo vyhlásení vydanom úradom Abdula Ghaního Baradara, podpredsedu vlády Talibanu, sa uvádza, že zmluva bola podpísaná medzi ministerstvom baní a ropy Talibanu a uzbeckou spoločnosťou.

V podrobnostiach zmluvy sa uvádza, že uzbecká spoločnosť investuje 100 miliónov dolárov v prvom roku a 1 miliardu dolárov za 10 rokov.

Taliban uviedol, že zásoby plynu v Tooti Maidan v provincii Faryab majú rozlohu približne 7 000 km2 .

Podľa ministra baníctva Talibanu Hidajatulláha Badrího dohoda z veľkej časti uspokojí energetické potreby Afganistanu.

Ismatulla Irgašev, osobitný vyslanec uzbeckého prezidenta, počas návštevy Afganistanu o investícii povedal, že sa plánujú tisíce pracovných príležitostí a oživenie afganského národného hospodárstva.

Tlačová agentúra Darja zároveň citovala odborníkov, podľa ktorých sú dohody podpísané medzi Uzbekistanom a Talibanom súčasťou stratégie Uzbekistanu na posilnenie jeho vplyvu v regióne a vytvorenie nových hospodárskych príležitostí.

Politológ Oybek Sirojov povedal, že Afganistan je pre Uzbekistan sľubným trhom.

Podľa uzbeckých expertov má táto krajina potrebné páky na Taliban, vrátane kontroly značnej časti humanitárnej pomoci, ktorá sa dostáva do Afganistanu a prechádza cez uzbecké železnice. Okrem toho Taškent dodáva aj elektrickú energiu.