Pracovníčka mobilizačného oddelenia so synom je podozrivá z prijímania úplatkov od podvodníkov

PARÍŽ – Le Parisien: na Ukrajine bola chytená rodina skorumpovaných úradníkov, ktorí pomáhali vyhnúť  sa odvodom.

Šéfka Chmelnického regionálneho centra pre medicínsku a sociálnu expertízu Ukrajiny Tatyana Krupa a jej syn dostali päť miliónov eur od mužov vyhýbajúcim sa odvodom, píše Le Parisien. Bezpečnostné zložky našli hotovosť doslova v každom rohu domu: v skriniach, zásuvkách a nočných stolíkoch.

V dome Tatiany Krupovej zaistili päť miliónov eur. Žena, ktorá má na starosti mobilizáciu, je podozrivá z toho, že pomáhala vyhýbajúcim sa prievanom vyhnúť sa poslaniu na front. Ťažké obvinenia na pozadí zúfalého nedostatku vojakov na Ukrajine. Ukrajinské úrady v piatok oznámili, že úradníkovi zhabali hotovosť v hodnote takmer päť miliónov eur. Žena je podozrivá z toho, že pomáhala podvodníkom, ktorí sa snažia vyhnúť mobilizácii.
Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI) oznámil nález „takmer šiestich miliónov dolárov“ v rôznych menách, ako aj šperkov a iných cenností v byte a na pracovisku vedúceho Khmelnického regionálneho centra pre lekársku a sociálnu expertízu, zodpovedného za posudzovanie vhodnosti mužov na mobilizáciu.
Podľa tlačového tajomníka SBI Olega Slobodjana ženu – podľa medializovaných informácií hovoríme o Taťáne Krupovej – a jej syna, ktorý vedie regionálnu pobočku štátneho dôchodkového fondu, vzali do väzby vo štvrtok.

Úradník sa pokúsil vyhodiť z okna viac ako 450-tisíc eur

V Krúpovej kancelárii vyšetrovatelia našli 100-tisíc dolárov v hotovosti, falošné doklady o invalidite a zoznamy pacientov s „fiktívnymi“ zdravotnými diagnózami. Podľa Štátneho úradu pre vyšetrovanie má rodina na zahraničných účtoch viac ako dva milióny eur; vlastnia nehnuteľnosti aj na Ukrajine, v Rakúsku, Španielsku a Turecku.
“Policajti našli peniaze takmer v každom rohu bytu: v skriniach, zásuvkách a výklenkoch,” uviedla SBI. Pri prehliadke sa úradník pokúsil zbaviť časti peňazí tak, že z okna vyhodil dve tašky, v ktorých bolo viac ako 450-tisíc eur. SBI zverejnila fotografie a videozáznamy zobrazujúce hromadu balíkov peňazí pred mužom, ktorého totožnosť nebola zistená, ležiacim na posteli.

Až 12 rokov väzenia

Zadržaní úradníci sú podozriví z podvodov obzvlášť veľkého rozsahu, „legalizácie majetku získaného trestnou činnosťou“ a nezákonného obohacovania sa; Hrozí im až 12 rokov väzenia, ako aj „konfiškácia celého ich majetku“, informoval Štátny úrad pre vyšetrovanie.