Európske automobilky pred hlbšiou a dlhšou krízou

Varovania pred ziskom prišli z odvetvia, ktoré čelí slabému domácemu predaju, silnej konkurencii z Číny a spomaľujúcemu sa dopytu po elektrických vozidlách.

Varovania pred ziskom prišli z odvetvia, ktoré čelí slabému domácemu predaju, tvrdej konkurencii z Číny a spomaľujúcemu sa dopytu po elektromobiloch.

Varovania pred poklesom ziskov spoločností ako Volkswagen a Stellantis podnecujú obavy, že európsky priemysel bude čeliť hlbšiemu a dlhodobejšiemu poklesu.

Na začiatku roka 2024 sa očakávalo, že sa sektor vráti do normálu a výroba automobilov vzrastie o viac ako 2 % po tom, ako sa vyriešia narušenia dodávateľského reťazca spôsobené pandémiou COVID-19. Namiesto toho však spoločnosti čelia výzvam na viacerých frontoch vrátane silnej konkurencie v Číne, slabého dopytu v Európe a spomalenia prechodu na elektrické vozidlá v regióne.

„Všetci sme si mysleli, že sa situácia znormalizuje, ale je čoraz horšia. Negatívne faktory sa zrazu zrýchľujú a rozsah zhoršenia je obrovský,“ povedal analytik spoločnosti Jefferies Philippe Ushua.

Analytici upozornili, že výrobcovia automobilov by sa mali pripraviť aj na dlhodobejší pokles, keďže budú musieť bojovať s vyššími investíciami do technológií, klesajúcimi maržami pri elektromobiloch a zvýšenou konkurenciou zo strany čínskych výrobcov pri ich vstupe na zahraničné trhy.

 

FIG.1

Investori sa obávajú o vyhliadky európskych výrobcov automobilov. Ceny akcií upravené (100 = január 2024). Zdroj: LSEG

Najväčší negatívny faktor prišiel z Číny, najväčšieho automobilového trhu na svete, ktorý zasiahlo spomalenie v sektore nehnuteľností. Hoci Peking prijal sériu stimulačných opatrení na podporu hospodárstva, spoločnosti ako Volkswagen a Mercedes-Benz budú pravdepodobne čeliť ťažkostiam, keďže zákazníci sa rozhodujú pre miestne značky s vyspelou technológiou a nízkymi cenami.

Podľa poradenskej spoločnosti Automobility so sídlom v Šanghaji podiel zahraničných značiek na čínskom automobilovom trhu dosiahol v prvých siedmich mesiacoch roku 2024 rekordne nízku úroveň 37 %, pričom v roku 2020 to bolo 64 %.

Podľa údajov čínskeho priemyslu pokles zasiahol najmä nemeckých výrobcov, ktorých podiel je teraz menej ako 15 percent v porovnaní s takmer 25 percentami pred štyrmi rokmi.

Mercedes-Benz a Porsche v posledných týždňoch varovali pred nižšími ziskami, ako sa očakávalo, keďže predaj luxusných automobilov v Číne zasiahli slabé spotrebiteľské výdavky.

 

Podľa nezávislého automobilového analytika Matthiasa Schmidta sa západným výrobcom, ktorí profitovali z rozsahu výroby veľkých objemov benzínových automobilov v Číne, tieto výhody zmenšia, pretože stratia podiel na trhu v prospech miestnych konkurentov ponúkajúcich moderné elektrické vozidlá.

Medzinárodní výrobcovia budú musieť kompenzovať nižšie zisky zvýšením cien na iných trhoch.

„Existuje veľa negatívnych vplyvov [na čínsky trh], ktoré sa neobmedzujú len na Čínu,“ povedal.

FIG.2

Medzinárodné automobilky strácajú v Číne podiel na trhu. Podiel na trhu (%): čínsky, medzinárodný. Zdroje: automobilové médiá

V Európe, kde sú úrokové sadzby vysoké a obmedzujú rast predaja, čelia automobilky spomaleniu predaja elektrických vozidiel a bankrotom dodávateľov, čo vedie k nedostatku komponentov.

Vyhliadky na budúci rok neveštia nič dobré, keďže nové normy EÚ týkajúce sa emisií oxidu uhličitého nútia európskych výrobcov automobilov predávať viac elektromobilov ako vozidiel s benzínovým pohonom napriek slabému dopytu.

„Z hľadiska cien by rok 2025 mohol byť pre Európu veľmi ťažký,“ povedal Daniel Schwartz, analytik automobilového priemyslu v spoločnosti Stifel. „Musia predávať viac elektromobilov. Ľudia ich nechcú. Musia na tieto autá poskytovať väčšie zľavy.“

K poklesu celkového európskeho predaja prispel aj spomaľujúci sa dopyt po elektromobiloch. Podľa údajov, ktoré zverejnila Európska organizácia automobilového priemyslu, klesli nové registrácie vozidiel značky Volkswagen v období od júna do augusta o 3 %, zatiaľ čo vozidlá značky Stellantis klesli o takmer 10 %.

Volkswagen, ktorý považuje Čínu za svoj najväčší trh, zvažuje, že po prvýkrát vo svojej 87-ročnej histórii zatvorí závody v Nemecku, pretože sa snaží znížiť náklady, aby prekonal ťažkosti.

Najväčšia európska automobilka vykázala v prvom polroku prevádzkovú maržu svojej značky osobných automobilov VW na úrovni 0,9 % a minulý týždeň varovala, že jej celková prevádzková marža klesne zo 7 % v minulom roku na 5,6 % v roku 2024.

Zľavy v Európe budú vytvárať ďalší tlak na peňažné toky v automobilovom sektore, čo sa negatívne prejaví v prípade spoločností Volkswagen, Stellantis a Aston Martin.

Odvetvie zasiahli aj nové problémy dodávateľského reťazca spôsobené rastúcim počtom bankrotov dodávateľov automobilov, najmä v Nemecku.Britský výrobca luxusných automobilov Aston Martin a Ineos Automotive, nová automobilová značka, ktorú uviedol na trh miliardársky magnát Jim Ratcliffe, obvinili nedostatok komponentov z oneskorenia výroby, zatiaľ čo Porsche vydalo v júli varovanie pred ziskom v dôsledku porúch spôsobených záplavami u dodávateľa hliníka.
„V posledných šiestich až deviatich mesiacoch mali hlavní dodávatelia požiare, záplavy alebo boli vymenovaní správcovia v takom rozsahu, aký som ja osobne počas svojej kariéry nezažil,“ povedal Adrian Hallmark, nový výkonný riaditeľ spoločnosti Aston Martin, investorom po tom, ako skupina kótovaná na burze v Londýne v pondelok znížila svoj cieľ dodávok automobilov.Analytici uviedli, že okrem vonkajších faktorov si niektoré problémy spôsobili sami.
Napríklad výrobca automobilov Peugeot a Chrysler Stellantis má v USA problémy po tom, čo stanovil príliš vysoké ceny svojich automobilov.

„Tento rok sme urobili niekoľko chýb a … zaplatili sme za to cenou akcií,“ povedala nedávno Natalie Knight, finančná riaditeľka spoločnosti Stellantis.