Katedra ekonómie NHF EUBA: Zuzana Brinčíková – Ivana Lennerová – Mikroekonómia – Praktikum

BRATISLAVA – Autorky Zuzana Brničíková a Ivanna Lennová vydali Praktikum z mikroekonómie.

Učebnica vyšla v tomto roku vo vydavateľstve Iris  – Vydavateľstvo a tlač, s . r. o. v tomto roku.

Autorky pracujú na Katedre ekonómie Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Praktikum má trinásť kqpitol: 1) nástroje používané v mikrekononómii; 2) užitočnosť spotrebiteľa; 3) indiferenčná analýza, 4) formovanie dopytu; 5) rozhodovanie spotrebiteľa v podmienkach rizika; 6) teória výroby, 7) náklady firmy, 8) firma v podmienkach dokonalej konkurenci; 9) firma v podmienkach nedokonalej konkurencie; 10) výrobné faktory; 11) trh práce; 12) trh kapitálu, 13) všeobecná rovnováha.

Mikroekonómia je časť ekonomickej teórie, ktorá skúma správanie sa jednotlivých ekonomických subjektov (predovšetkým firiem a jednotlivcov, resp. domácností), skúma situácie optimálne pre jednotlivé subjekty a rovnováhu na konkrétnych trhoch. Je to pohľad na ekonomiku zdola, na jej základné prvky, ich správanie a vzájomné vzťahy. Zaoberá sa správaním subjektov s ohľadom na ich preferencie a motiváciu, skúma podstatu hodnoty, spôsoby tvorby cien jednotlivých produktov, okrem dokonalej konkurencie objasňuje aj fungovanie rôznych trhových štruktúr v rámci nedokonalej konkurencie.

KEGA číslo 016EU-4/2024.”Ekonomické vzdelávanie prostredníctvom integrácie inovatívnych digitálne zdokonalených stratégií výučby.”