Ropa: Brent vzrástol na 75,09 USD za jeden barel

LONDÝN – Ceny ropy v pondelok večer zrýchlili svoj rast pre nové správy o eskalácii na Blízkom východe.

Do 15:20 stredoeurópskeho času zdraželi novembrové futures Brent na londýnskej burze ICE Futures o 0,6 USD (0,81 %) na 75,09 USD za barel. V tom čase novembrové futures na WTI vzrástli na burze NYMEX o 0,71 USD (1 %) na 71,71 USD za barel.

Izraelská armáda oznámila, že za hodinu Libanon vypálil 35 rakiet nana sever Izraela, a to aj smerom na Haifu. Niektoré boli zadržané, zatiaľ čo iné explodovali na otvorených priestranstvách alebo v obývaných oblastiach. Zatiaľ nie sú správy o obetiach.

Predtým sa uvádzalo, že Izrael od pondelka rána zasiahol viac ako 300 cieľov Hizballáhu v Libanone. Libanonské ministerstvo zdravotníctva oznámilo smrť 182 ľudí v dôsledku týchto bombových útokov.

Brent je typ ropy, ktorá sa používa ako referenčný typ pre oceňovanie ropy zo Severného mora, Afriky, Ruska, Strednej Ázie a Perzského zálivu pre európsky trh, teda asi dvoch tretín svetových dodávok ropy, približne od 80. rokov 20. storočia.

West Texas Intermediate ( WTI ) je druh alebo zmes ropy ; tento výraz sa používa aj na označenie spotovej ceny, ceny futures alebo stanovenej ceny danej ropy. V hovorovom používaní sa WTI zvyčajne vzťahuje na futures kontrakt na ropu WTI obchodovaný na newyorskej obchodnej burze (NYMEX) .