Bloomberg informoval o záujme Lufthansy o kúpu podielu v lotyšskej leteckej spoločnosti airBaltic

RIGA  – Nemecká Lufthansa zvažuje možnosť nákupu akcií lotyšskej leteckej spoločnosti airBaltic pred jej plánovaným IPO, informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Rokovania sú v počiatočnom štádiu a zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie.

Lufthansa, airBaltic a lotyšské ministerstvo dopravy odmietli tieto informácie komentovať.

Do skupiny Lufthansa patrí už niekoľko leteckých spoločností z iných krajín – Austrian Airlines, Swiss Airlines a Brussels Airlines. V júli Európska komisia povolila Lufthanse získať 41 % podiel v talianskej národnej leteckej spoločnosti ITA Airways.

Ako bolo oznámené, airBaltic plánuje počas IPO získať približne 300 miliónov eur na financovanie svojho podnikateľského plánu. V dôsledku IPO si lotyšský štát, ktorý v súčasnosti vlastní 97,97 % akcií dopravcu, musí ponechať aspoň 25 % plus 1 podiel na základnom imaní.

V súčasnosti prebiehajú rokovania so strategickým investorom airBaltic o predaji nie kontrolného, ​​ale menšinového podielu pred prvou ponukou akcií alebo počas samotnej IPO, ako aj o možnej spoločnej účasti štátu a investora na IPO. .

AirBaltic na konci roka 2023 získal auditovaný čistý zisk 33,652 milióna eur oproti čistej strate 54,219 milióna eur v roku 2022. Jej obrat vzrástol o 33,5 % – na 667,982 milióna eur.

V minulom roku spoločnosť prepravila 4,536 milióna cestujúcich, čo je o 35,7 % viac ako v roku 2022.