TotalEnergies sa po Shell stiahne zo spoločného podniku v Nigérii, ktorý dodáva 40 % závodu na LNG

ABUJA – TotalEnergies EP Nigéria, dcérska spoločnosť TotalEnergies podpísala dohodu o predaji svojho podielu (10%) v SPDC JV v Nigérii za 860 miliónov dolárov, uviedla francúzska spoločnosť.

Kupcom bude spoločnosť Chappal Energies, registrovaná na Mauríciu a investujúca do aktív v Afrike – spoločnosť predtým súhlasila s kúpou všetkých svojich aktív v Nigérii od nórskeho Equinoru.

SPDC je z 55 % vlastnená štátom vlastnená Nigérijská národná ropná korporácia (NNPC), prevádzkovateľom je Anglo-holandská Shell (30 %), ďalších 5 % vlastní Nigeria Agip Oil Company (NAOC).

V januári Shell oznámil, že dosiahol dohody o predaji svojho 30-percentného podielu za 1,3 miliardy dolárov spoločnosti Renaissance, konzorciu piatich spoločností vrátane štyroch prieskumných a výrobných spoločností so sídlom v Nigérii a medzinárodnej energetickej skupiny (ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith a Petrolin). Očakáva sa, že spoločnosť Renaissance uskutoční dodatočné hotovostné platby spoločnosti Shell až do výšky 1,1 miliardy USD, predovšetkým z predchádzajúcich pohľadávok a hotovostných zostatkov, pričom sa očakáva, že väčšina bude zaplatená po dokončení transakcie.

Financial Times v komentári k dohode Shell poznamenali, že za posledné dva roky americký ExxonMobil, taliansky Eni, nórsky Equinor a čínsky Addax oznámili dohody o predaji pobrežných aktív v Nigérii uprostred spleti problémov s krádežou ropy, násilím a environmentálnym prostredím. poškodenie ako napríklad rozliatie ropy.

SPDC vlastní 18 licencií v delte Nigeru. Podľa podmienok zmluvy TotalEnergies predáva spoločnosti Chappal Energies 10-percentný podiel v SPDC, ako aj všetky práva a povinnosti v rámci 15 licencií, ktoré produkujú najmä ropu – produkcia v roku 2023 z týchto licencií predstavovala 14-tisíc barelov. ropný ekvivalent za deň. Podľa Chappal Energies dohoda zahŕňa aj dva veľké exportné terminály v Nigérii – Forcados a Bonny.

Pokiaľ ide o 3 licencie, ktoré vyrábajú predovšetkým plyn (OML 23, OML 28 a OML 77), TotalEnergies prevádza 10 % podiel na týchto licenciách, ale ponecháva si „plný ekonomický záujem“ v týchto oblastiach, ktoré im dodávajú 40 % skvapalňovacieho závodu. zemný plyn (LNG) – Nigéria LNG. Spoločnosť Chappal Energies objasnila, že získa práva na vybrané nevyvinuté zásoby ropy v týchto troch oblastiach.

Očakáva sa, že dohoda, ktorá podlieha schváleniu vládou, bude uzavretá do konca roka, uviedol Chappal Energies.

Shell a TotalEnergies sú najväčšími hráčmi na trhu LNG a vlastnia podiely v závode na LNG v Nigérii s kapacitou 22 miliónov ton LNG a 5 miliónov ton kvapalných uhľovodíkov ročne. Akcionármi Nigérie LNG sú NNPC (49 %), Shell (25,6 %), TotalEnegies (15 %) a Eni (10,4 %).

V júni TotalEnergies a NNPC podpísali dohodu o rozvoji poľa Ubeta na základe licencie OML58 a oznámili výstavbu závodu na spracovanie plynu na zvýšenie dodávok zemného plynu do NLNG.