Gregor: Klub 500 vyjadruje podporu v súvislosti so zavedením povinnej maturity z matematiky

BRATISLAVA – Klub 500 s potešením prijal správu o zámere Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR opätovne zaviesť povinnú maturitu z matematiky.

Tento krok považujeme za strategicky dôležitý a nevyhnutný pre zvýšenie kvality vzdelávacieho procesu, ale aj zvýšenie konkurencieschopnosti našich študentov na trhu práce.

Matematika je jedným z kľúčových predmetov, ktorý rozvíja kritické myslenie, logické uvažovanie a schopnosť riešiť problémy. Tieto zručnosti sú nevyhnutné nielen v oblasti prírodných vied a technológií, ale aj v každodennom živote a širokom spektre povolaní. Študenti, ktorí majú silné základy v matematike, sú lepšie pripravení na výzvy moderného sveta a majú vyššie šance na úspech v rôznych oblastiach.

Hlavné dôvody pre podporu povinnej maturity z matematiky:

1. Rozvoj kritického a logického myslenia: Matematika učí študentov analyzovať problémy, hľadať riešenia a logicky uvažovať. Tieto zručnosti sú neoceniteľné vo všetkých oblastiach života, od rozhodovania v osobných financiách až po riadenie komplexných projektov v
pracovnom prostredí.

2. Pripravenosť na budúcnosť: V súčasnom rýchlo sa meniacom svete je dôležité, aby boli naši mladí ľudia pripravení na prácu v oblastiach, ktoré vyžadujú silné matematické zručnosti, ako sú technológie, inžinierstvo a prírodné vedy. Povinná maturita z matematiky vytvorí predpoklady k tomu, aby študenti mali mať pevné základy potrebné pre tieto perspektívne oblasti.

3. Zvýšenie konkurencieschopnosti: Krajiny, ktoré majú vysoké štandardy vzdelávania v matematike, sú úspešnejšie na globálnom trhu práce. Zavedením povinnej maturity z matematiky zvýšime úroveň vzdelania našich študentov a tým aj konkurencieschopnosť Slovenska na medzinárodnej úrovni.

4. Podpora inovácií a technológií: Inovácie a technologický pokrok sú hnacou silou moderných ekonomík. Matematika je základom pre vývoj nových technológií a inovácií. Študenti, ktorí absolvujú maturitu z matematiky, budú lepšie pripravení prispievať k technologickému pokroku a hospodárskemu rastu našej krajiny.

Klub 500 je presvedčený, že opätovné zavedenie povinnej maturity z matematiky je krok správnym  smerom. Podporujeme ministerstvo školstva v tomto úsilí a sme pripravení spolupracovať na vytvorení podmienok, ktoré zabezpečia kvalitné vzdelanie pre všetkých študentov.

Tibor Gregor výkonný riaditeľ