2020: štyri najväčšie udalosti na kapitálovom trhu

BRATISLAVA / NEW YORK – Svetové kapitálové trhy zaznamenali v tomto roku štyri významné udalosti. Finančné noviny prinášajú ich prehľad.

Prvá udalosť: pokles kapitálových trhov

COVID-19 sa stal v roku 2020 rozhodujúcim činiteľom pre globálne trhy. dňa 20. februára začal akciový trh klesať – práve vtedy sa konečne ukázalo, že koronavírus prešiel za hranice Číny a vírus nebude možné rýchlo zastaviť. Už v marci WHO ohlásila pandémiu, po ktorej sa kolaps trhu stal nevyhnutným.

Na čierny pondelok, 9. marca 2020, sa ceny ropy prepadli takmer o 30%, zatiaľ čo ceny Dow Jones, S&P 500 a NASDAQ klesli o zhruba 7,5%. Na trhu zavládla všeobecná panika.

Dňa 12. marca 2020, prišiel čierny štvrtok, sa situácia zopakovala – potom hlavné americké indexy poklesli o 10%. Celkovo sa z maxima roka akciové indexy znížili asi o 30%. Na druhý Čierny pondelok 2020 (16. marca) sa index S&P 500 prepadol o ďalších 5% a trh dosiahol dno 23. marca – tento deň je najnižším bodom poklesu pre mnoho nástrojov na akciovom trhu v roku 2020.

Kríza, ktorá spôsobila koronavírus, sa už dostala na vrchol najhorších trhových poklesov za posledných sto rokov. Porovnáva sa s Veľkou hospodárskou krízou v 30. rokoch, čiernym pondelkom v roku 1987, dot-com bublinou v roku 2001 a hypotekárnou krízou v roku 2008.

Krízy tohto rozsahu sú však spravidla výsledkom štrukturálnych ekonomických dôvodov. Veľká hospodárska kríza sa teda začala poklesom cien akcií v roku 1929, pokračovala poklesom výroby, nezamestnanosti a poklesom cien komodít.

V súčasnosti je vinníkom koronavírus, kvôli ktorému boli krajiny nútené uzavrieť hranice a výrobu. Výsledkom je – nezamestnanosť, prepad cien na burze, pokles príjmu domácností a dopyt po rope. Na konci roku 2019 bol taký silný kolaps trhu ťažko predvídateľný.

Druhá udalosť: Federálny rezervný systém

Po začiatku pandémie americký Federálny rezervný systém (Fed) urgentne znížil svoju základnú úrokovú sadzbu dvakrát: 3. marca z 1,5 – 1,75% na 1-1,25% a 15. marca – na 0 – 0,25%. Ako napísala WSJ, rozhodnutie znížiť sadzbu druhýkrát za sebou v takom krátkom časovom období je „bezprecedentné“.

Táto udalosť má historický význam. V takejto situácii Fed zabudol na infláciu, aby podporoval ekonomiku všetkými možnými spôsobmi.

Fed potom vyjadril nádej, že zníženie sadzieb pomôže zabrániť rastu nezamestnanosti a vráti infláciu na cieľovú hodnotu 2%. Regulátor uviedol, že bude držať sadzbu na približne nule, „kým nebude existovať dôvera, že ekonomika odložila nedávne udalosti a neposunula sa k dosiahnutiu cieľov maximálnej zamestnanosti a cenovej stability“.

V júnových prognózach všetkých sedemnásť účastníkov stretnutí Fedu uviedlo, že sadzba zostane v roku 2021 blízko nuly. Pätnásť z nich predpovedá, že sadzba zostane na tejto hodnote do roku 2022.

“Neuvažujeme o zvýšení sadzieb.” Nemáme ani len pomyslenie na to, ako uvažovať o zvyšovaní sadzieb, “- uviedol vtedy šéf Federálneho rezervného systému Jerome Powell. Zdá sa, že takmer nulové sadzby zostanú súčasťou americkej ekonomiky ešte dlho.

Tretia udalosť: pokles cien ropy pod nulu

Ceny ropy začali začiatkom marca opäť klesať v dôsledku krachu dohody OPEC + a po oznámení pandémie sa ukázalo, že trh čaká dlhé obdobie nízkych cien energií. Ale nikto nemohol čakať, čo sa stalo s cenami ropy v apríli – navyše nie každý pochopil, čo je technicky realistické.

Dňa 20. apríla kotácie futures na ropu May West Intermediate (WTI) pre ropu klesli prvýkrát v histórii pod nulu. Cena ropy – 37,63 USD za barel – to znamená, že predajcovia boli pripravení túto sumu zaplatiť, aby aspoň niekto vzal ich kontrakty na ropu.

Kolaps bol spôsobený poklesom dopytu po rope v dôsledku pandémie koronavírusov – mnohé továrne zastavili výrobu a práca leteckých spoločností bola obmedzená. V máji sa ukázalo, že nikto nepotreboval suroviny a zariadenia na skladovanie ropy po celom svete boli takmer plné.

Deň pred vypršaním platnosti (expirácia futures kontraktov) sa májové futures WTI otvorili na 17,73 $, ale za pár hodín klesla cena kontraktu o takmer 56 $ – ide o rekordný pokles za deň.

To vyvolalo paniku, pretože investori sa technicky nevedeli zbaviť kontraktov na ropu, ktorú neplánovali skutočne kúpiť. Mohli len sledovať pokračujúci pokles ceny futures na americkej burze.

Štvrtá udalosť: rast technologických akcií

Pandémia koronavírusu viedla k poklesu ponuky niektorých spoločností a k nárastu ďalších – napríklad v technologickom sektore došlo k výraznému zotaveniu. Najúžasnejší príbeh roku 2020 je však najväčším rozmachom spoločnosti Tesla.

V roku 2019 odborníci často hovorili o možnom poklese hodnoty akcií výrobcu elektromobilov. Napríklad Scott Galloway, finančný analytik, investor a profesor marketingu na Stern School of Business na New York University, veril, že Tesla môže v roku 2019 stratiť polovicu svojej hodnoty.

„Tesla sa rozpadne,“ uviedol Galloway v máji 2019 v relácii On The Move na stránkach Yahoo! Financie. „Myslím si, že akcie spoločnosti Tesla klesnú pod 100 dolárov za kus do 12 mesiacov.“ Medzi dôvodmi expert označil nadhodnotenie spoločnosti, slabé riadenie a zvýšenú emocionalitu Elona Muska.

Samotný Elon Musk 1. mája na svojom Twitteri dokonca napísal, že hodnota akcií spoločnosti je nadhodnotená – nedošlo však k žiadnemu poklesu. Práve naopak – od začiatku roka vzrástli akcie spoločnosti o 650% a zdá sa, že to nie je limit.

V auguste Tesla dokonca rozdelila jednu akciu na päť. Dôvodom je explozívny rast spoločnosti, pretože uprostred leta cena akcií dosiahla 1790 dolárov. Po rozdelení akcie spoločnosti Tesla poklesli o 20%, ale spoločnosť dokázala prežiť aj toto.

Spoločnosť Tesla vykázala v roku 2020 zisk päť po sebe nasledujúcich štvrťrokov a môže mať prvý ročný zisk. Úspech umožnil spoločnosti Elona Muska zaradiť sa do indexu S & P500 od 21. decembra. Rast akcií na pozadí tejto novinky umožnil spoločnosti dosiahnuť rekordnú úroveň kapitalizácie – 0,5 bilióna dolárov.

Napriek takýmto ukazovateľom mnoho ľudí stále neverí v Teslu: napríklad JPMorgan označil akcie Tesly za „dramaticky nadhodnotené“. Podľa analytika Ryana Brinkmana je ich reálna hodnota 90 dolárov (v súčasnosti sa obchoduje okolo 660 dolárov). Konsenzus z Wall Street tiež naznačuje, že by sa mali zvýšiť o viac ako polovicu na 296,5 USD.