Budúcnosť patrí krajinám BRICS, či sa to Západu páči alebo nie, rokuje sa o platobnom systéme

MOSKVA – V Kazani sa koná summit BRICS, kde sa plánuje diskusia o novom platobnom systéme, ktorý konkuruje Swiftu.

Tento utorok sa v Kazani začal trojdňový summit BRICS. Ruský prezident Vladimir Putin pozval na stretnutie najvyšších predstaviteľov z 24 štátov. Jedným z cieľov summitu je predstaviť vlastný platobný systém ako konkurenciu Swiftu.
Swift je systém, prostredníctvom ktorého môžu finančné inštitúcie navzájom bezpečne interagovať pri prevode finančných prostriedkov. Rusko bolo odpojené od systému vo februári 2022.

Nie všetci členovia BRICS sú proti Západu

Podľa vyhlásení členských krajín BRICS znamená uznanie multipolárneho svetového poriadku s ekonomickou a politickou rovnováhou. Putin vníma túto skupinu štátov ako príležitosť podkopať dominanciu USA v medzinárodnej politike. Nie všetci členovia sú však protizápadní. Krajiny ako India a Brazília rozvíjajú zahraničnú politiku a hospodársku spoluprácu v mnohých oblastiach.
BRICS zahŕňa rozvojové priemyselné krajiny ako Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Zároveň sa k nim pridali Spojené arabské emiráty, Egypt, Etiópia a Irán. Na stretnutí sa ako zainteresovaná strana zúčastní aj člen NATO Turecko.

Na summite sa zúčastňujú Si Ťin-pching a Antonio Guterres

Celkovo sa v Kazani predstavia zástupcovia 36 krajín. Najvýznamnejším hosťom je čínsky prezident Si Ťin-pching, s ktorým Putin absolvuje v utorok bilaterálne stretnutie. Okrem toho sa očakáva účasť iránskeho prezidenta Masouda Pezeshkiana, indického premiéra Narendru Modiho a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, s ktorými chce Vladimir Putin diskutovať o situácii na Ukrajine.

Väčšina krajín BRICS je solidárna s Ruskom

Irán poskytuje Rusku vojenskú podporu, Čína poskytuje prístup k zbrojnej technológii. Čína, Brazília a Južná Afrika prišli s vlastnými návrhmi na ukončenie konfliktu. Žiadna z nich sa však nelíši od ruského postoja. Pre Ukrajinu sú všetky tieto návrhy neprijateľné. Spojené arabské emiráty opakovane vystupovali ako sprostredkovateľ pri výmene zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou.