Čo streda dala: Po včerajšom prepade výrobcu čipov sa situácia na trhoch mierne upokojila

 V dnešnom komentári sa pozrieme na vývoj svetových indexov ako aj na niektoré komodity.

 

V rámci nového kola hospodárskych výsledkov, si akcie Morgan Stanley a United Airlines pripísali zisky. Experimentálna vakcína Novavaxu mala vedľajší účinok na jedného z účastníkov klinického testovania, čo sa negatívne odrazilo na jej akciách.

Absolútna správa

Hlavné americké indexy sa po otvorení trhu pohybovali zmiešane. S&P 500 sa takmer nezmenil, alebo iba málo, Dow Jones bol v zelených číslach vyššie o 0,3 % a Nasdaq klesol o 0,3 %. Novú výsledkovú sezónu zahájili tradične banky. Zisk Morgan Stanley prekonal odhady a jeho akcie vzrástli o viac ako 7 %, čo pozitívne ovplyvnilo aj konkurenčné Citygroup a Bank of America. Takmer 10 % pridali akcie United Airlines, ktorých zisk tiež dopadol lepšie než očakávania spolu a zároveň oznámili spätný odkup akcií v hodnote 1,5 miliardy USD. Akcie Novavaxu sa prepadli o 22 % pretože ich kombinovaná vakcína na Covid a chrípku dostala stopku od amerického FDA. Dôvodom bolo poškodenie nervov jedného z účastníkov výskumu. Aj keď spoločnosť odmieta, že ju spôsobila ich vakcína, plne spolupracujú s úradom.  Dolárový index v priebehu dňa stúpol na 2-mesačné maximum, kvôli Trumpovej podpore vyšších ciel na import zo zahraničia a výnosy z 10-ročných dlhopisov klesli na 4,01 %.

V rámci európskeho trhu index STOXX 600 po otvorení trhu klesol, ale počas dňa sa vrátil na úroveň 520 bodov. Podobný vývoj mal aj STOXX 50, ktorý bol na hodnote 11 651. Výrobca čipov ASML a luxusné značky LVMH a Salvatore Ferragamo po neuspokojivých hospodárskych výsledkoch predĺžili straty aj počas dnešného obchodovania. Utorkový prepad ASML viedol k stratám na širšom trhu, pričom hodnota indexu výrobcov čipov a najväčších ázijských akcií klesla o 420 miliárd USD. Ázijský trh ukončil deň zmiešane. Kým index Shanghai Composite uzavrel vyššie, zvyšné indexy mali opačný vývoj poznačené najmä prepadom ASML. Nikkei 225 a Topix klesli kvôli vyjadreniam člena centrálnej banky. Cena ropy sa po korekcií ustálili z dôvodu možného ukľudnenia napätia na Blízkom východe. V popoludňajších hodinách sa futures na ropu Brent obchodovali na úrovni niečo viac ako 74 USD, zatiaľ čo kontrakty ropy WTI boli na cene 70,38 USD.  Zlato stúpalo k svojim historickým maximám. Cena spotového zlata bola 2 680 USD a futures na žltý kov sa pohybovali na hodnote 2 697 USD.

Makroekonomické údaje

Európa – Ročná miera inflácie v Spojenom kráľovstve klesla v septembri na 1,7 %, čo je najnižšia úroveň od apríla 2021, v porovnaní s 2,2 % v každom z predchádzajúcich dvoch mesiacov a prognózami na úrovni 1,9 %. Index spotrebiteľských cien v septembri dosiahol 0 %, po 0,3 % náraste v predchádzajúcom období a v porovnaní s prognózami na 0,1 %. Ročná miera jadrovej inflácie v krajine v septembri klesla na 3,2 % z 3,6 %, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od septembra 2021. Údaje boli nižšie aj ako trhové odhady na 3,4 %. Ročná miera inflácie v Taliansku sa v septembri spomalila na 9-mesačné minimum 0,7 % z augustových 1,1 %, čo zodpovedá predbežným odhadom. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesli talianske spotrebiteľské ceny o 0,2 %, v súlade s predbežnými výsledkami, čo predstavuje prvý pokles od novembra 2023.

Ázia – Sezónne upravená miera nezamestnanosti v Južnej Kórei v septembri mierne vzrástla na 2,5 % z ročného minima 2,4 % v auguste. Počet nezamestnaných sa medziročne znížil o 5,9 %. Počet zamestnaných osôb vzrástol o 0,5 % viac ako pred rokom. Sezónne očistená miera participácie pracovnej sily dosiahla v septembri 64,5 % a medziročne zostala na rovnakej úrovni.

USA – Vývozné ceny v USA klesli v septembri medzimesačne o 0,7 %, čím prekonali trhové očakávania poklesu o 0,4 % a po revidovanom poklese o 0,9 % v auguste. Pokiaľ ide o 3. štvrťrok, exportné ceny klesli o 1,1 %, zatiaľ čo medziročne klesli o 2,1 %. Dovozné ceny predĺžili pokles o ďalšie 0,4 %, čo je v súlade s očakávaniami trhu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa znížili o 0,1 %.

David Vantruba, Capital Markets, licencovaný obchodník s cennými papiermi

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.