Skupina MOL a korporácia Turkish Petroleum nadviazali strategické partnerstvo v oblasti prieskumu uhľovodíkov v regióne Čierneho mora

BUDAPEŠŤ ú ISTANBUL  – Skupina MOL podpísala v Istanbule memorandum o porozumení s Tureckou ropnou spoločnosťou (TPAO).

Týka sa strategickej spolupráce pri prieskume a ťažbe uhľovodíkov. Spoločnosti sa dohodli, že po úspešných medzinárodných spoločných projektoch posunú svoju spoluprácu na novú úroveň a budú potenciálne spolupracovať pri prieskume v Turecku a na ďalších projektoch v iných regiónoch.

Skupina MOL a spoločnosť Turkish Petroleum vyjadrili v memorande o porozumení svoj zámer poskytovať si navzájom svoje skúsenosti, technické a obchodné znalosti, pokročilé techniky a finančné zdroje. Okrem toho memorandum o porozumení zahŕňa aj potenciálnu spoločnú účasť na projektoch prieskumu, rozvoja ložísk a ťažby v kaspickom regióne, Turecku, severnej Afrike a na Blízkom východe, ako aj v strednej a východnej Európe.

Skupina MOL a spoločnosť Turkish Petroleum spolupracujú na projektoch prieskumu a ťažby uhľovodíkov ako partneri spoločného podniku v Azerbajdžane na poli Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) a na poli Baitugan v Rusku.

Memorandum o porozumení podpísali v Istanbule predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Skupiny MOL Zsolt Hernádi a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Turkish Petroleum Ahmet Türkoğlu.

„Som rád, že nové strategické partnerstvo medzi Skupinou MOL a spoločnosťou Turkish Petroleum po desaťročnej spolupráci na medzinárodných projektoch prieskumu a ťažby posúva vynikajúcu spoluprácu našich spoločností na novú úroveň. Verím, že v budúcnosti nás čakajú ďalšie spoločné úspechy. Partnerstvo v oblasti prieskumu ložísk ropy a zemného plynu slúži ako brána k ďalšiemu rozšíreniu nášho medzinárodného portfólia, a prispieva tak k bezpečnosti dodávok energie a konkurencieschopnosti strednej a východnej Európy. V týchto časoch geopolitickej neistoty a rýchlych zmien sú strategické partnerstvá cennejšie ako kedykoľvek predtým,povedal Zsolt Hernádi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Skupiny MOL.

Nové strategické partnerstvo je v súlade s nedávno aktualizovanou stratégiou skupiny MOL Shape Tomorrow. V záujme udržania denného objemu ťažby na úrovni minimálne 90 kboepd počas nasledujúcich piatich rokov sa divízia prieskumu a ťažby spoločnosti zameriava na posilnenie svojho medzinárodného portfólia a nadviazanie strategických partnerstiev.

O skupine MOL

Skupina MOL je medzinárodná integrovaná ropná, plynárenská, petrochemická a maloobchodná spoločnosť so sídlom v Budapešti v Maďarsku. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách s dynamickou medzinárodnou pracovnou silou 25 000 ľudí a viac ako 100-ročnou históriou. Skupina MOL prevádzkuje tri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť takmer 2400 čerpacích staníc v 10 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Prieskumné a ťažobné aktivity spoločnosti MOL sú podporené viac ako 85-ročnými skúsenosťami v oblasti uhľovodíkov a 30-ročnými skúsenosťami v oblasti vtláčania CO2. V súčasnosti vykonáva ťažobné činnosti v 8 krajinách a prieskumné aktíva v 9 krajinách.

Spoločnosť MOL sa zaviazala transformovať svoje tradičné činnosti založené na fosílnych palivách na nízkouhlíkový, udržateľný obchodný model a usiluje sa o dosiahnutie čistej uhlíkovej neutrality do roku 2050, pričom formuje nízkouhlíkové obehové hospodárstvo v strednej a východnej Európe.