Európske letecké spoločnosti žiadajú ochranu pred konkurenciou, firmami z Čínskej ľudovej republiky

Air-France KLM môže požiadať vládu o zachovanie súčasných práv na leteckú dopravu. Lufthansa trvá na tom, aby iniciatívu prevzala nemecká vlád. 

 

Podľa spoľahlivých zdrojov spoločnosť Air France-KLM lobuje u francúzskej vlády, aby obmedzila počet letov, ktoré môžu čínske letecké spoločnosti prevádzkovať do Európy. Dôvodom je snaha ochrániť európske letecké spoločnosti pred nekalou konkurenciou zo strany čínskych dopravcov.

Niektoré zdroje uvádzajú, že žiadosti skupiny leteckých spoločností so sídlom v Paríži môžu zahŕňať žiadosť o zachovanie existujúcich práv na leteckú dopravu medzi Francúzskom a Čínou. Názvy spoločností však neboli zverejnené, keďže diskusie sú dôverné.

Deutsche Lufthansa AG medzitým presadzuje, aby sa nemecká vláda ujala vedenia v konfrontácii s Pekingom v otázke narušenej rivality.

Lufthansa už uviedla, že zníži počet letov do Číny. Koncom tohto mesiaca plánuje zrušiť priamy denný let z Frankfurtu do Pekingu pre nedostatok lietadiel. To povedie k využívaniu starých a žravých lietadiel na tejto trase, čím sa stane nerentabilnou.

Takéto kroky odhaľujú nezhody medzi európskymi dopravcami v otázke, ako najlepšie obmedziť rastúci počet letov z Číny, ktoré prevádzkujú čínski dopravcovia. Tí využívajú skrátené trasy cez ruský vzdušný priestor, čím šetria čas a ponúkajú nižšie ceny leteniek.

Diskutuje sa o tom, či by sa mali zapojiť aj národné vlády, alebo len predložiť túto otázku Bruselu, ktorý je de facto hlavným mestom Európskej únie.

Zástupcovia spoločností Air France-KLM a Lufthansa nereagovali na žiadosti o komentár.

Všeobecnejšie povedané, vzťahy Európy s Čínou trpia eskaláciou obchodného napätia. EÚ sa snaží obmedziť dotácie a inú podporu, ktorú Peking poskytuje svojim spoločnostiam. Blok ukladá clá na elektromobily čínskej výroby, zatiaľ čo Čína pohrozila odvetnými opatreniami proti dovozu brandy a veľkých motorových vozidiel.

Generálny riaditeľ spoločnosti KLM Marian Rintel sa začiatkom tohto mesiaca vyjadril a vyzval Európsku úniu na prijatie opatrení proti “nekalej” čínskej konkurencii.

Povedala: “Európa sa môže aspoň zamyslieť nad tým, ako môžeme zabrániť tejto nekalej hre stanovením cien alebo iným pohľadom na ňu.”

Európske letecké spoločnosti nelietajú nad Ruskom od začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu koncom februára 2022. Vzdušný priestor Ukrajiny je odvtedy tiež uzavretý. Čínski konkurenti tak získali jasnú cenovú a časovú výhodu pri cestovaní.

Nie je to prvýkrát, čo čínske letecké spoločnosti vyvolali nespokojnosť v iných krajinách. Počas pandémie USA obmedzili počet letov čínskych leteckých spoločností do krajiny, zatiaľ čo americkí dopravcovia boli zablokovaní. V dôsledku toho úrady na oboch stranách obmedzili počet letov.

Lufthansa uviedla, že na každom zo svojich zrušených letov z Frankfurtu do Pekingu stráca až pol milióna eur. Tri najväčšie čínske letecké spoločnosti dostali 111,1 miliardy jüanov vo forme dotácií alebo vládnych grantov na podporu prevádzkovania leteckých služieb, vyplýva z výročných správ dopravcov.

Lufthansa a Air France-KLM zvyčajne uskutočňujú spoločné lety do Číny so spoločnosťami Air China Ltd. a China Eastern Airlines Co. China Eastern Airlines Co. vlastní 4,7 % akcií francúzsko-holandskej leteckej skupiny.

Air France-KLM a China Eastern však prerušili svoje partnerstvo kvôli pandémii, keď sa zastavila medzinárodná doprava, a neobnovili ho, uviedol zdroj.

British Airways a Virgin Atlantic Airways Ltd. tiež zrušili niektoré linky do Číny, zatiaľ čo Virgin od októbra pozastavila lety medzi londýnskym letiskom Heathrow a Šanghajom.

Po pandémii európski dopravcovia pomaly obnovovali lety do Číny, najmä kvôli slabému dopytu z Európy.
Čínske letecké spoločnosti však pridali mnoho letov, ktoré prekročili úroveň z roku 2019, a ponúkajú veľmi konkurencieschopné ceny leteniek.

Podľa leteckej spoločnosti Cirium budú mať čínske letecké spoločnosti do konca roka približne 75 % miest pre cestujúcich na všetkých letoch z/do Nemecka a Francúzska do Číny. Budú mať tiež 100 % trhu s cestovaním do Talianska a 95 % podiel na počte miest pre cestujúcich v Spojenom kráľovstve.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.