Čo utorok dal: maximá na obzore, akcie v Spojených štátoch, Ázii a Európe sú na vzostupe

V súčasnosti sledujeme pozitívny trend na celosvetových trhoch, keď Spojené štáty, Ázia a Európa dosahujú nové maximá.

Dnes sa zameriavame na výkon akciových indexov, podnikové správy a ekonomické indikátory, ktoré ovplyvňujú investičné prostredie.

Absolútna správa

Pred začatím utorkového obchodovania na Wall Street o 12:25 SEČ boli futures na americké akcie zmiešané. S&P 500 a Nasdaq 100 mierne klesli o 0,05 % a 0,13 %, kým Dow vzrástol o 0,05 %. Predošlý deň však dosiahli indexy S&P 500 a Dow Jones nové rekordné maximá, pričom Nasdaq Composite vzrástol o 0,9 % vďaka nárastu akcií Nvidie o 2,4 %. So ziskami sa predstavili aj akcie Ericssonu, ktoré si pripísali 9,7 % po silnom 80 % medziročnom náraste predaja v Severnej Amerike. Z rekordných hodnôt sa tešil aj ázijský trh, keďže japonský index Nikkei 225 vzrástol o 1,7 % a prvýkrát od polovice júla prekonal hranicu 40 000 bodov. Austrálsky ASX 200 sa taktiež zvýšil o 0,9 % na rekordných 8 327,60 bodov, v rámci ktorého akcie BHP Group a Rio Tinto vzrástli o viac ako 1 % pred očakávanými výsledkami.

Juhokórejský KOSPI získal 0,2 %, zatiaľ čo indický index Nifty 50 ukázal mierne negatívne otvorenie po vyššej inflácii spotrebiteľských cien v septembri. Čínske CSI 300 a Shanghai Composite sa znížili o viac ako 2,5 %, kým hongkonský index Hang Seng klesol o 0,5 %. Čínska obchodná bilancia vzrástla menej než sa očakávalo, a slabé ekonomické údaje narušili optimizmus z fiškálnych stimulov. Nasledujúc trend zo sveta aj európsky Stoxx 600 dosiahol dvojtýždňové maximum na začiatku dňa, vďaka príspevku telekomunikačných a cestovných akcií. Na druhú stranu, energetické akcie klesli o 2,5 % v dôsledku poklesu cien ropy, s brentom klesajúcim na 73,77  USD za barel, čo je najnižšia úroveň od začiatku októbra, a to kvôli oslabenému výhľadu dopytu a zníženej prognóze OPEC pre rok 2024. S ďalšími správami prišli v Spojenom kráľovstve technologické spoločnosti ServiceNow a CoreWeave, ktoré plánujú investovať celkovo 8,2 miliardy USD na podporu rastu umelej inteligencie.  Okrem toho, vo virtuálnom svete vzrástla cena bitcoinu o 1,35 % na 65 839 USD, podporená regulačnými sľubmi a oneskorenou distribúciou tokenov zo zaniknutej burzy Mt Gox.com.

Makroekonomické údaje a správy

USA:  Po sviatku Columbus Day vzrástli výnosy amerických štátnych dlhopisov, keď 10-ročná pokladnica dosiahla 4,0767 % a 2-ročná 3,9560 %, narastajúc o jeden bázický bod. Investori sledujú ekonomické trendy a očakávajú dôležité údaje, vrátane maloobchodných tržieb za september.

Ázia: Japonská priemyselná produkcia v auguste medzimesačne klesla o 3,3 %, čo zvrátilo júlový nárast, zatiaľ čo dodávky poklesli o 4,1 % a zásoby o 0,8 %. Popritom v Číne vzrástol export v septembri o 2,4 %, čo je spomalenie z augusta, a dovoz vzrástol o 0,3 %. Obchodný prebytok klesol na 81,7 miliardy USD zo 91,02 miliardy USD v auguste. Napriek spomaleniu sa očakáva odolnosť exportu, podporená zvýšenou konkurencieschopnosťou a fiškálnymi výdavkami.

Európa: V septembri 2024 sa nórsky obchodný prebytok znížil na 42,8 miliardy NOK z 47,6 miliardy NOK pred rokom a 63,4 miliardy NOK v auguste, pričom export klesol o 2,7 % a import vzrástol o 1,2 %. Hlavným faktorom poklesu exportu bol 72,2 % prepad dopytu po lodiach a ropných plošinách a zníženie vývozu ropy o 24,5 %.

Noe Marcon

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.