Čo štvrtok dal: Americké a európske akcie klesajú, zatiaľ čo dolár a ropa rastú

Trhy 10. októbra 2024 zaznamenali zmiešané výsledky, keďže americké a európske akcie sa znížili, avšak dolár a ceny ropy vzrástli.

Očakávania ohľadom inflácie a ekonomických údajov budú kľúčové pre ďalší vývoj, pričom automobilky ako Mercedes-Benz a BMW čelili tlaku kvôli poklesu predajov.


Absolútna správa

Futures na americké akcie vo štvrtok do 13:00 SEČ klesali, keď sa Dow znížil o 0,12 %, S&P 500 o 0,20 % a Nasdaq 100 o 0,26 %. Očakáva sa, že septembrový a index spotrebiteľských cien CPI spomalí na 2,3 % medziročne, avšak jadrový CPI by mal zostať stabilný na 3,2 %. Zároveň pravdepodobnosť zníženia úrokových sadzieb zo strany Centrálnej banky USA o 25 bázických bodov v novembri dosahuje 85 %. Medzi ázijskými akciami sa počas obchodného dňa sledovali nárasty, keďže japonský index Nikkei 225 sa zvýšil o 0,3 %, širší TOPIX získal 0,2 % a austrálsky S&P/ASX 200 stúpol o 0,6 %, podporený optimizmom ohľadom Číny. Juhokórejský KOSPI si pripísal 0,5 %, a hongkonský index Hang Seng vzrástol o 2,5 %. Medzi firemnými hláseniami spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing zaznamenala silný nárast tržieb o 39,6 % od septembra 2023, pričom jej akcie za posledný rok vzrástli o 87,50 %. Na druhú stranu, čínske akcie boli volatilné s indexami Shanghai Shenzhen CSI 300 a Shanghai Composite pohybujúcimi sa okolo 1 % po veľkých výkyvoch. Čínsky minister financií oznámil plány na fiškálne stimuly, kým Ľudová banka Číny poskytla 70,69 miliardy USD na podporu likvidity.

V Európe zas akcie klesali, s indexom Stoxx 600 mierne oslabujúcim sa počas obedných hodín o 0,19 %. S kvartálnymi výkazmi pokračoval aj európsky automobilový sektor, kde Mercedes-Benz a BMW evidovali pokles predajov v treťom štvrťroku, s Mercedesom, ktorému sa znížili predaje o 3 % a BMW o 13 %. Vzápätí obidve firmy znížili celoročný výhľad zisku. Medzitým na menovom trhu americký dolár dosiahol 10-týždňové maximum voči jenu, s hodnotou dosahujúcou 149,54 jenu, a dolárový index dosiahol úroveň 102,93, najvyššiu za takmer dva mesiace. Cena bitcoinu klesla o 1,74 % na 61 121 USD, čo bolo spôsobené neistotou pred kľúčovými inflačnými údajmi zo Spojených štátov. Pri komoditách ceny ropy mierne vzrástli; Brent sa obchodoval za 77,75 USD za barel a WTI za 74,40 USD za barel. Tento nárast podporil vyšší dopyt po palivách spôsobený hurikánom Milton a napätím medzi Iránom a Izraelom.

Makroekonomické údaje

USA: Výnosy amerických štátnych dlhopisov vzrástli vo štvrtok, keď investori čakali na nové údaje o inflácii. Výnos 10-ročného dlhopisu stúpol na 4,072 % a 2-ročný zostal na úrovni 4,013 %. Nárast výnosov nasledoval po zápisnici zo zasadnutia Federálneho rezervného systému, ktorá ukázala nejednotnosť ohľadom znižovania úrokových sadzieb. Tento vzostup bol podporený silnými údajmi o trhu práce a očakávaniami ďalších makroekonomických údajov.

Ázia: V septembri vzrástla celková výška bankových úverov v Japonsku medziročne o 2,7 % na 624,24 bilióna jenov, čo je pod očakávaným 2,9 % nárastom. Okrem toho, výrobné ceny v krajine zostali nezmenené, čím prekonali očakávaný pokles o 0,3 %, a na ročnej báze vzrástli o 2,8 %.

Európa: V auguste švédska ekonomika rástla o 1,1 % medzimesačne, po predchádzajúcom poklese. Ročne vzrástla o 0,7 % s priemyselnou produkciou klesajúcou o 3,2 %, najmä kvôli základným kovom (-15,2 %). V Nórsku inflácia vzrástla na 3,0 %, s nárastom cien bývania a energií na 5,1 %. V Nemecku maloobchodné tržby vzrástli o 1,6 % a medziročne stúpli o 2,1 % v reálnom vyjadrení.

NoelMacron, Capital Markets

 

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.