ABECEDA EKONOMIKY A EKONÓMIE – Cargill

Cargill, Incorporated je americká nadnárodná potravinárska korporácia

Sídli v Minnetonke , Minnesota, je registrovaná vo Wilmingtone, Delaware .

Spoločnosť založil v roku 1865 William Wallace Cargill a je najväčšou súkromnou spoločnosťou v Spojených štátoch z hľadiska príjmov. 

William Wallace Cargill (15. decembra 1844 – 17. októbra 1909) bol americký obchodník.

Niektoré z hlavných podnikov spoločnosti Cargill obchodujú, nakupujú a distribuujú obilie a iné poľnohospodárske komodity , ako je palmový olej ; obchodovanie s energiou, oceľou a dopravou; chov dobytka a výroba krmív ; a výrobu potravinových prísad, ako je škrob a glukózový sirup , rastlinné oleje a tuky na použitie v ultraspracovaných potravinách a na priemyselné využitie. Cargill má tiež veľkú časť finančných služieb , ktorá pre spoločnosť riadi finančné riziká na komoditných trhoch . V roku 2003 oddelila časť svojich finančných operácií do Black River Asset Management , hedžového fondu s aktívami a pasívami v hodnote približne 10 miliárd USD.

William Wallace Cargill sa narodil 15. decembra 1844 v Port Jefferson, New York . Bol tretím zo siedmich detí škótskeho námorného kapitána Williama Dicka Cargilla, ktorý emigroval do New Yorku koncom 30. rokov 19. storočia. Jeho matka Edna Davisová pochádzala z New Yorku. V roku 1856 sa Cargillovi rodičia presťahovali do Janesville, Wisconsin , aby sa tam venovali poľnohospodárskemu životu.

V roku 1865 William W. Cargill založil malý podnik na skladovanie obilia v Conover, Iowa , ktorý sa nakoniec rozrástol na Cargill, Incorporated. 

V roku 1867 sa k nemu pripojili dvaja z jeho mladších bratov, Sam a Sylvester, v Lime Springs, Iowa , kde Cargill postavil obilný dom a otvoril dreváreň. V roku 1875 vstúpil do spoločnosti ďalší mladší brat James F. Cargill. 

William Wallace Cargill.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.