EÚ zavedie až 45 % clo na elektromobily z Číny

BRUSEL – Nové clá budú platiť päť rokov.

Čína pohrozila zavedením ciel na európsky automobilový a mliekarenský sektor Členské štáty EÚ sa v piatok dohodli na zavedení ciel na dovoz elektromobilov z Číny. Toto rozhodnutie bolo najväčším obchodným sporom medzi hospodárskymi veľmocami za posledné desaťročie.

Napriek silnému odporu Nemecka a Maďarska návrh Európskej komisie na zavedenie antisubvenčných ciel do výšky 35,3 % podporila väčšina krajín.

Podľa dvoch zdrojov za zavedenie ciel hlasovalo 10 členských štátov, päť bolo proti a 12 sa zdržalo hlasovania.

Clá EÚ budú platiť päť rokov a budú sa pohybovať od 7,8 % pre spoločnosť Tesla do 35,3 % pre spoločnosť SAIC, ktorá vlastní značku MG.

Čína už odpovedala hrozbou zavedenia ciel na dovoz brandy z EÚ a začala aj vyšetrovanie bravčového mäsa a mliečnych výrobkov.

Odkedy Brusel pred rokom začal vyšetrovanie európskeho trhu s elektromobilmi, Peking kritizuje Brusel za to, čo označuje za nárast protekcionizmu.

Komisia uviedla, že jej vyšetrovanie prebiehalo v súlade s globálnymi obchodnými pravidlami a odhalilo dotácie pre výrobcov automobilov a ich dodávateľov vrátane lacnej pôdy a úverov od čínskych bánk.

Čínske automobilky ponúkli obmedzenie predaja a zvýšenie cien, aby sa vyhli clám, ale EÚ tento návrh zamietla. Brusel uviedol, že bude pokračovať v rozhovoroch zameraných na rokovanie o dohode s cieľom obmedziť rast dovozu čínskych elektrických automobilov.

„Návrh Európskej komisie na zavedenie konečných vyrovnávacích ciel na dovoz batériových elektrických vozidiel (BEV) z Číny dnes získal potrebnú podporu členských štátov EÚ na prijatie ciel,“ uviedla EÚ vo vyhlásení.

V dokumente sa tiež uvádza, že toto rozhodnutie bolo ďalším krokom k ukončeniu vyšetrovania Komisie týkajúceho sa antisubvencovania elektrických vozidiel z Číny, ktoré sa začalo v októbri 2023.

EÚ prvýkrát oznámila, že v júni zvyšuje clá na dovoz čínskych elektromobilov s odôvodnením, že „výrazne využívajú nespravodlivé subvencie“ a predstavujú „hrozbu hospodárskej ujmy“ pre výrobcov elektromobilov v Európe.

Zverejnené boli aj clá pre jednotlivé spoločnosti, ktoré súviseli s úrovňou ich spolupráce a informáciami, ktoré poskytli EÚ v rámci vyšetrovania bloku týkajúceho sa výroby elektromobilov v Číne. Dočasné clá boli uložené od začiatku júla.

V septembri Európska komisia revidovala svoje colné plány na základe „odôvodnených pripomienok k dočasným opatreniam“ od zainteresovaných strán.

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu novinárom povedal, že Peking stále verí, že vyšetrovanie čínskych dotácií pre priemysel elektrických vozidiel dospelo k „vopred stanoveným záverom“, a dodal, že blok podporuje nekalú hospodársku súťaž.

EÚ v piatok uviedla, že naďalej hľadá iné riešenia, aj keď prijala clá.

„Zároveň EÚ a Čína naďalej intenzívne pracujú na hľadaní alternatívneho riešenia, ktoré by bolo plne v súlade s pravidlami WTO, primerané na riešenie škodlivého subvencovania zisteného v rámci vyšetrovania Komisie, overiteľné a vynútiteľné,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Rozhodnutie prišlo po mesiacoch diskusií medzi členskými štátmi EÚ, ktoré vyjadrili rozdielne názory na zvýšenie ciel na dovážané čínske elektromobily.

Zatiaľ čo Francúzsko túto myšlienku dôrazne podporovalo a predtým naliehalo na EÚ, aby začala vyšetrovanie možných ciel, Nemecko bolo proti a vyjadrilo obavy z vplyvu na svoje vlastné automobilky, ktoré zápasia s problémami.

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto vo štvrtok uviedol, že jeho krajina bude vetovať návrh Európskej komisie na zavedenie ciel až do výšky 45 %, informovala agentúra Reuters.

Možné odvetné opatrenia zo strany Číny sa stali pre niektorých členov EÚ veľkým problémom, najmä preto, že Čína už začala antidumpingové vyšetrovanie vývozu bravčového mäsa a brandy z EÚ a antisubvenčné vyšetrovanie mliečnych výrobkov z EÚ.

Rozhodnutie EÚ prišlo po tom, ako sa v rámci vyšetrovania zistilo, že Čína nespravodlivo subvencovala svoj priemysel. Peking toto obvinenie popiera a pohrozil vlastnými clami na európske mliečne výrobky, brandy, bravčové mäso a automobilový priemysel.

Blok sa aktívne snaží znížiť svoju závislosť od Číny a bývalý prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi minulý mesiac varoval, že „štátna konkurencia Číny“ predstavuje hrozbu pre EÚ a mohla by ju urobiť zraniteľnou voči nátlaku. EÚ, ktorej obchod s Čínou dosiahol v minulom roku hodnotu 739 miliárd EUR (815 miliárd USD), je rozdelená v otázke, či má pokračovať v zavádzaní ciel.

Európska únia a Čína budú pokračovať v rokovaniach s cieľom nájsť alternatívu k clám. Obe strany zvažujú dosiahnutie dohody o kontrole cien a objemu vývozu namiesto zavedenia ciel.

Európska komisia, výkonný orgán bloku, opakovane zdôraznila, že akákoľvek alternatíva k clám musí spĺňať prísne požiadavky vrátane súladu s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie, zohľadňovať vplyv čínskych dotácií a byť niečím, čo môže EÚ monitorovať.

Nové colné sadzby budú pre výrobcov elektrických vozidiel vyvážajúcich z Číny predstavovať až 35 %. Tieto nové clá sa pridajú k existujúcej sadzbe 10 %.

Čínski výrobcovia elektromobilov sa budú musieť rozhodnúť, či clá absorbujú, alebo zvýšia ceny. Spomaľujúci sa dopyt na domácom trhu zároveň znižuje ich zisky.

Vyhliadka na zavedenie ciel podnietila niektorých čínskych výrobcov automobilov, aby zvážili investície do závodov v Európe, ktoré by im mohli pomôcť vyhnúť sa clám.

Dodatočné clá už spomalili čínske automobilky v Európe, pričom ich predaj v auguste klesol o 48 % na 18-mesačné minimum. Tento región je pre čínskych výrobcov atraktívnou destináciou, pretože elektromobily sa tu predávajú vo veľkých množstvách a za spoľahlivejšie ceny ako na iných vývozných trhoch.

Podiel elektromobilov predávaných v EÚ a vyrábaných v Číne sa za posledné tri roky zvýšil z približne 3 % na viac ako 20 %. Čínske značky získali približne 8 % tohto trhového podielu, zatiaľ čo zvyšok pripadol na medzinárodné spoločnosti vyvážajúce z Číny vrátane spoločnosti Tesla Inc.

Zvýšenie ciel v Európe však bude mať na čínskych výrobcov „zanedbateľný vplyv“, keďže tento región predstavuje len zlomok ich celkového predaja, uviedol Kevin Lau, analytik spoločnosti Daiwa Securities. Odhaduje, že v prvých štyroch mesiacoch tohto roka predstavovala Európa 1 % až 3 % celkového predaja spoločností BYD Co, Zhejiang Geely Holding Group Co a SAIC Motor Corp.

Keďže sa Brusel snaží vytvoriť rovnaké podmienky pre európske spoločnosti, nemeckí výrobcovia automobilov sa obávajú reakcie, ktorá by mohla prehĺbiť problémy, ktorým už teraz čelia na svojom najdôležitejšom globálnom trhu. Spoločnosti Mercedes-Benz Group AG a BMW AG vyvíjali tlak na Berlín, aby hlasoval proti zvýšeniu cla, a naliehali na EÚ, aby rokovala s Pekingom.

Nemecké automobilky vrátane spoločností Volkswagen AG, Mercedes a BMW budú obchodným konfliktom trpieť najviac, keďže Čína v roku 2023 predstavovala približne tretinu ich predaja automobilov.

(Spracované na základe materiálov CNBC, FT, Bloomberg)

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.