Bank of England sa domnieva, že svetové trhy sú vystavené riziku prudkej korekcie cien aktív

LONDÝN – Podľa analytikov Bank of England sú svetové ceny aktív naďalej nadhodnotené a v súvislosti s rastúcimi obavami z geopolitických rizík by mohli výrazne klesnúť.

„Ocenenie viacerých tried aktív, najmä akcií, sa po augustovom poklese rýchlo vrátilo na zvýšenú úroveň. Trhy sú naďalej náchylné na prudkú korekciu,“ uviedol vo svojej štvrťročnej správe Výbor pre finančnú politiku britskej centrálnej banky.

„Globálne slabé miesta zostávajú značné, rovnako ako neistoty týkajúce sa geopolitického prostredia a globálneho hospodárskeho výhľadu,“ uvádza sa v správe.

Podľa výsledkov polročného prieskumu popredných finančných spoločností pôsobiacich v Spojenom kráľovstve dosiahla miera obáv z geopolitických rizík najvyššiu úroveň od roku 2008.

V centre pozornosti účastníkov trhu zostáva konflikt na Blízkom východe a na Ukrajine, ako aj prezidentské voľby v USA.

Experti Bank of England upozorňujú, že čistý objem „krátkych“ pozícií hedžových fondov v amerických vládnych dlhopisoch dosiahol 1 bilión USD, pričom od júna sa zvýšil o 125 miliárd USD. Ak budú musieť fondy tieto pozície urýchlene uzavrieť, môže to viesť k vážnemu stresu pre finančný systém.

Analytici regulačného orgánu tiež upozornili na problém vysokej úrovne vládneho dlhu v najväčších svetových ekonomikách, ktorý ohrozuje ich finančnú stabilitu. V samotnom Spojenom kráľovstve dosiahol verejný dlh 100 % HDP, čo sa nestalo od začiatku 60. rokov minulého storočia.

Bank of England v auguste znížila úrokovú sadzbu na 5 % a v septembri ju na tejto úrovni ponechala. Trhy vidia 90 % pravdepodobnosť zníženia sadzby na 4,75 % na konci nasledujúceho zasadania 7. novembra 2024.