Zelenskyj nie rokovaniam o konflikte s Ruskom

NEW YORK – Vojenský konflikt sa „nedá zastaviť jednoduchým vyjednávaním“, Rusko „je možné iba prinútiť k mieru,“ je si istý Zelenskyj.

Ruský stály predstaviteľ Nebenzja povedal, že Ukrajina musí „akceptovať realistické parametre vysporiadania.

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj vo svojom prejave na pôde Bezpečnostnej rady OSN povedal, že vojenský konflikt s Ruskom „nemožno zastaviť jednoduchými rokovaniami“ a „je potrebné konať“.

„Rusko môže byť iba prinútené k mieru. To je presne to, čo je potrebné – prinútiť Rusko prijať mier,“ domnieva sa (citát z NV.ua)

Zelenskyj je presvedčený, že ukončenie konfliktu je možné len na základe „mierového vzorca“, ktorý navrhol, pričom poznamenáva, že je založený na Charte OSN. “Neexistuje žiadna samostatná rusko-iránska charta OSN alebo čínsko-brazílska charta OSN,” povedal a kritizoval krajiny, ktoré navrhujú rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom alebo mierové plány, ktoré zahŕňajú “ústupky” Moskve.

Poďakoval spojencom Ukrajiny za ich podporu a obrátil sa ukrajinský líder na Brazíliu, Indiu a krajiny Afriky a Latinskej Ameriky s výzvou na zvýšenie tlaku na Rusko, aby zastavilo nepriateľstvo, uvádza The Guardian .

 

Ruský stály predstaviteľ pri OSN Vasilij Něbenzja v Bezpečnostnej rade povedal, že Zelenskyj sa „snaží presvedčiť Západ, aby zvýšil stávku v konflikte s Ruskom“ a je pripravený „zatlačiť svet do priepasti tretieho sveta“. vojny,“ uvádza RIA Novosti . Na zastavenie bojov musí Ukrajina podľa Nebenziho „čo najrýchlejšie akceptovať realistické parametre pre dlhodobé zvládanie ukrajinskej krízy a nie vždy skĺznuť do nejakých nereálnych ultimát, plánov na víťazstvo a podobne“.

Ruské úrady považujú rokovania založené na „mierovom vzorci“ za neprijateľné, čo okrem iného znamená stiahnutie ruských jednotiek za hranice z roku 1991. Putin predstavil podmienky Ruska, ktoré zahŕňajú uznanie jeho suverenity nad regiónmi DĽR, LĽR, Záporožie a Cherson, ktoré sa stali súčasťou krajiny po referende, stiahnutie ukrajinských jednotiek odtiaľ a formálne odmietnutie vstupu Ukrajiny do NATO. Putin povedal , že to umožní „súčasne, okamžite zastaviť nepriateľstvo a zachrániť ľudské životy“. Ruské úrady vylúčili začatie rokovaní s Kyjevom skôr, ako budú ukrajinskí vojaci vyhnaní z oblasti Kurska.

Kyjev rokovania o ruských podmienkach odmieta a považuje ich za ultimátum. Tieto požiadavky kritizovali aj západné krajiny, kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ich označil za neprijateľné.