Miliardár Dan Friedkin kúpi futbalový klub Everton

LONDÝN – Americký miliardár Dan Friedkin dosiahol dohodu o kúpe 94 % anglického futbalového klubu Everton od Blue Heaven Holdings podnikateľa Farhada Moshiriho, informuje BBC.

Finančné podmienky transakcie neboli zverejnené. Analytická spoločnosť Football Benchmark v januári odhadla hodnotu klubu na 474 miliónov libier (632,7 milióna dolárov), vrátane dlhu tímu.

Dohodu musia schváliť britské futbalové a finančné regulačné orgány.

Predtým sa uvádzalo, že Everton bude predaný investičnému fondu 777 Partners za 550 miliónov libier. Dohoda sa však neuskutočnila a Friedkin súťažil s americkým obchodníkom Johnom Textorom o kúpu tímu. Textor je pre Everton mimo sporu, pretože vlastní podiel v Crystal Palace a pravidlá anglickej Premier League zakazujú jednej osobe vlastniť akcie v dvoch kluboch súčasne.

Friedkin je od roku 2020 majiteľom talianskeho klubu Rím. Predminulú sezónu pod vedením trénera Joseho Mourinha vyhral tím Conference League.

Everton je jedným z najstarších futbalových klubov v Anglicku a jedným z mála tímov, ktoré nikdy neopustili najvyššiu ligu anglického futbalu. V minulej sezóne dostal klub osembodovú pokutu za porušenie pravidiel finančného fair play a skončil na šampionáte na 15. mieste. V tejto sezóne je klub na 19. mieste s jediným bodom z piatich zápasov.