Centrálna banka rozšírila obmedzenia na prevody finančných prostriedkov nepriateľských nerezidentov z maklérskych účtov do zahraničia

MOSKVA – Ruská banka, teda centrálna banka, predĺžila o ďalších šesť mesiacov obmedzenia na prevody finančných prostriedkov nerezidentov z nepriateľských krajín z účtov maklérov a správcov do zahraničia, uviedol regulátor vo vyhlásení .

Regulátor takéto operácie pozastaví od 1. októbra 2024 do apríla 2025. Obmedzenia sa vzťahujú na prevody z účtov fyzických aj právnických osôb otvorených u ruských maklérov a správcov. Zavedené boli od 1. apríla 2022.

Rozhodnutie bolo prijaté s cieľom zachovať finančnú stabilitu, poznamenáva regulátor.

Na zozname nepriateľských krají sa nachádzajú Spojené štáty americké a Kanada, členské štáty Európskej únie, Spojené kráľovstvo (vrátane území Jersey, Anguilly, Britiských panenských ostrovov a Gibraltáru), Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko, Albánsko, Andorra, Island, Lichtenštajnsko, Monako, Nórsko, San Marino, Severné Macedónsko, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Mikronézia, Nový Zéland, Singapur a Taiwan (ktorý je považovaný za územie Číny, i keď má od roku 1949 samostatnú vládu).