Splátky dlhu USA prekročili 1 bilión USD ročne

NEW YORK – Platby majiteľom štátnych dlhopisov USA dosiahli za prvých 11 mesiacov fiškálneho roka 2024  1,05 bilióna USD.

Ministerstvo financií USA sa však ponáhľalo upokojiť verejnosť a uviedlo, že pomer týchto platieb k HDP krajiny bol vyšší na začiatku 90. rokov minulého storočia.

FIG.1

Deficit federálneho rozpočtu USA v auguste podľa rokov v mld. USD. Zdroj: Zerohedge.

Fiškálny rok sa používa vo vládnom účtovníctve, ktoré sa medzi krajinami líši, a na rozpočtové účely. Používa sa aj na finančné výkazníctvo podnikmi a inými organizáciami.

Fiškálny rok vlády USA sa začína 1. októbra a končí 30. septembra. Spoločnosti, ktoré sa spoliehajú na zmluvy s vládou, môžu tiež zostaviť svoj fiškálny rok tak, aby končil koncom septembra.

Trilión je: tisíc miliárd alebo tisíc biliónov, čiže 1012; v súčasnom USA aj Veľkej Británii v takzvanej krátkej škále (short scale). Dlhé a krátke stupnice (škály) sú dva z niekoľkých pomenovacích systémov pre celé číslo s mocninou desať , ktoré používajú niektoré rovnaké výrazy pre rôzne veľkosti.

Pandémia Covid-19 je už ďaleko za nami, ale USA sa neponáhľajú radikálne znížiť vládne výdavky. Je celkom možné, že plytvanie Bieleho domu sa vysvetľuje blížiacimi sa voľbami.

Vo štvrtok večer americké ministerstvo financií oznámilo, že deficit federálneho rozpočtu krajiny sa v auguste vyšplhal na rekordných 380 miliárd dolárov za tento mesiac. Toto číslo prekonalo júlovú hodnotu približne o 50 % a hodnotu za minulý august o 66 %. Okrem toho bol o takmer 90 miliárd USD vyšší ako konsenzuálna prognóza 292,5 miliardy USD.

Dôvodom bol prudký nárast vládnych výdavkov na 686,6 mld. dolárov, čo je najvyššia hodnota od marca 2023. Rozpočtový deficit za prvých 11 mesiacov fiškálneho roka 2024, ktorý sa končí 30. septembra, dosiahol 1,9 bilióna USD, čo je o 24 % viac ako vlani.

Platby na štátny dlh USA za 11 mesiacov fiškálneho roka 2024 prvýkrát v histórii prekročili 1 bilión USD (medziročne +30 %) a dosiahli 1,05 bilióna USD. Ministerstvo financií USA sa však poponáhľalo upokojiť verejnosť, keď uviedlo, že pomer týchto platieb k HDP krajiny bol vyšší na začiatku 90. rokov 20. storočia.

Na konci augusta bola vážená priemerná sadzba nesplateného štátneho dlhu USA na úrovni 3,35 %. Ide o rekordnú hodnotu od roku 2009 a o 43 bázických bodov vyššiu ako minuloročná sadzba.

FIG.2

Splátky štátneho dlhu USA v  jednotlivých rokoch. Zdroj: Zerohedge