Export z Čínskej ľudovej republiky práve rastie najrýchlejším tempom od marca minulého roka

PEKING – Čínsky export v dolárovom vyjadrení vzrástol v auguste o 8,7 percenta, čo je najrýchlejšie tempo od marca minulého roka, keďže spoločnosti sa ponáhľali uspokojiť prudký nárast vianočných objednávok a pripravovali sa na možné clá, ak Donald Trump vyhrá voľby v USA.

1. Obr

Celkový export dosiahol približne 309 miliárd USD, čo je najviac od septembra 2022. Údaje o exporte prekonali očakávania 6,5-percentného rastu analytikov Reuters, pričom júlový rast dosiahol 7 percent, ukázali údaje čínskej colnej správy.

Dovoz však vzrástol len o 0,5 percenta, čím chýbajú prognózy analytikov o 2-percentnom raste a zdôrazňujú slabý domáci dopyt v Číne. Prebytok obchodnej bilancie za mesiac dosiahol 91 miliárd USD.

Trump prisľúbil zvýšenie ciel, ak v novembri vyhrá, čo podnietilo čínskych exportérov, aby sa pripravili na ďalšiu možnú obchodnú vojnu.

Čínsky export bol jasným bodom pre ekonomiku, ktorá zápasí s poklesom bývania a defláciou. Prílev lacného tovaru na globálne trhy však vyvolal odpor v USA, Južnej Amerike a Európe, čo spochybňuje udržateľnosť pekinskej stratégie hospodárskeho rastu.

„Čínska ekonomika naďalej vykazuje zmiešané trendy: slabý domáci dopyt a silná exportná konkurencieschopnosť,“ povedal Zhiwei Zhang, hlavný ekonóm Pinpoint Asset Management. “Otázkou je, ako dlho môže zostať export silný vzhľadom na slabnúcu americkú ekonomiku a rastúce obchodné napätie.”

Údaje na investorov nezapôsobili. Čínsky index CSI 300 sa v dôsledku obáv o ekonomiku priblížil k najnižšej hodnote od januára 2019. Výnosy čínskych 10-ročných vládnych dlhopisov sa priblížili k novému rekordnému minimu a offshore jüan sa po nedávnom poklese voči americkému doláru len málo zmenil.

Ekonomické ukazovatele za august zatiaľ naznačujú, že ekonomika sa po zlomovom začiatku druhej polovice roka snaží opäť získať dynamiku. Výrobná aktivita klesala štvrtý mesiac po sebe a jadrová inflácia klesla na najnižšiu úroveň za viac ako tri roky. Ďalšie údaje sa očakávajú 14. septembra.

Čo hovorí Bloomberg Economics…

Čoraz neistejšie vyhliadky exportu a slabý domáci dopyt – za ktorým je kolaps dovozu – zvyšujú riziko nesplnenia cieľa 5 % HDP v tomto roku. Toto nerovnomerné oživenie si vyžaduje, aby sa tvorcovia politík zamerali na stimuláciu domáceho dopytu s cieľom bojovať proti deflačnej špirále – posilnením stimulov a urýchlením tých, ktoré už existujú.

Eric Zhu, ekonóm.

Zatiaľ čo pokračujúca expanzia exportu je pre ekonomiku dobrá, čínske spoločnosti boli nútené znížiť ceny, aby si zabezpečili predaj, pričom dodávky v posledných mesiacoch rástli rýchlejšie ako ich hodnota. Pondelkové údaje ukázali, že ceny výrobcov pokračovali v poklese, pričom ceny priemyselných tovarov v auguste medziročne klesli o 2,7 %.

Rastúca vlna lacného čínskeho tovaru znervózňuje čoraz viac krajín. Niektorí už uvalili clá na elektrické vozidlá, oceľ a iný tovar.

Vývoz na takmer všetky trhy vzrástol s dvojciferným nárastom zásielok do Európskej únie, Indie a Brazílie. Vývoz do USA vzrástol o 5,1 %, čo je najviac od septembra 2022, pričom vzrástli aj dodávky do Ruska.

Dodávky výrobkov z ocele vyskočili na 9,5 milióna ton, čo je najviac za tri mesiace, a to aj napriek odporu obchodných partnerov.

“Slabosť čínskeho dovozu odráža slabý domáci dopyt,” hovorí Raimong Jung, hlavný ekonóm pre veľkú Čínu v Australia & New Zealand Banking Group. „Silný obchodný prebytok vyvolá mnohé obavy z nadmernej kapacity v Číne, čo je téma, ktorá znepokojuje amerických a európskych politikov.

(Pripravené na základe materialov agentúry Bloomberg)