Marathon Oil sa spojí s firmou ConocoPhillips

NEW YORK- Americká ropná spoločnosť Marathon Oil podľa tlačovej správy získala súhlas akcionárov na plánovanú fúziu so spoločnosťou ConocoPhillips.

Ukončenie transakcie je naplánované na koniec štvrtého štvrťroka 2024 a podlieha schváleniu regulačnými orgánmi.

Americká ropná spoločnosť ConocoPhillips v máji oznámila kúpu MarathonOil s hodnotou podniku (EV) 22,5 miliardy USD, ktorá zahŕňa čistý dlh vo výške 5,4 miliardy USD.

Akcionári spoločnosti Marathon dostanú za každý cenný papier 0,255 akcie Conoco.

Conoco má v úmysle zvýšiť dividendu o 34 % na 78 centov na akciu od štvrtého štvrťroka. Po uzavretí obchodu tiež plánuje zvýšiť svoj spätný odkup v prvom úplnom roku po fúzii na viac ako 7 miliárd USD z 5 miliárd USD a spätné odkúpenie cenných papierov presahujúcich 20 miliárd USD v prvých troch rokoch.

ConocoPhillips očakáva, že jej vlastná produkcia v roku 2024 bude 1,93-1,94 milióna barelov ropného ekvivalentu denne.

Na základe výsledkov druhého štvrťroka Marathon Oil predpovedá ročnú produkciu na úrovni 185-195 tisíc barelov denne, zemný plyn a iné uhľovodíky – 380-400 tisíc barelov ropného ekvivalentu denne.

Marathon Oil je nezávislá spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom a ťažbou ropy a plynu v bridlicových formáciách v Spojených štátoch – Permian (Nové Mexiko a Texas), Eagle Ford (Texas) a Bakken (Severná Dakota), Stack and Scoop v Oklahome) , tiež vlastní integrovaný plynárenský podnik v Rovníkovej Guinei.