Ilka Taipale, editor publikácie: 100 inovácií z Fínska. Ako sa Fínsko stalo Fínskom: vynálezy v politike, sociálnej sfére a v každodennom živote

BRATIALSVA – Inovácie pomáhajú Fínsku.

Dôkazom tohto je kniha, ktorá vyšla vo vydavateľstve Petrus Publisher. Jej editorom je  Ilka Taipale. Prináša informácie o 100 inováciách vo Fínsku. Podtitul knihy je “Ako sa Fínsko stalo Fínskom: vynálezy v politike, sociálnej sfére a v každodennom živote.”

Inovácia je praktická realizácia nápadov, ktoré vedú k zavedeniu nových tovarov alebo služieb alebo k zlepšeniu ponuky tovarov alebo služieb. ISO TC 279 v norme ISO 56000:2020 definuje inováciu ako “nový alebo zmenený subjekt, ktorý realizuje alebo prerozdeľuje hodnotu”. Iné definície sa líšia; spoločným prvkom definícií je zameranie na novosť, zlepšenie a šírenie myšlienok alebo technológií.

Prvá kapitola sa venuje fínskemu politickému systému, druhá občianskej spoločnosti, tretia medzinárodnému rozmeru inovácií, štvrtá kultúre, piata zdraviu, šiesta sociálnej politike, siedma sociálnym technológiám a posledná inováciám v každodennom živote.

Publikáciu preložil Andrej Rády.