ABECEDA FINANCIÍ – Currency Carry Trade: Definícia ako obchodná stratégia a príklad

Ako funguje obchodovanie s menami?

Obchodovanie s menami je stratégia, pri ktorej mena s vysokým výnosom financuje obchod menou s nízkym výnosom. Obchodník využívajúci túto stratégiu sa pokúša zachytiť rozdiel medzi sadzbami, ktoré môžu byť často značné v závislosti od množstva použitého pákového efektu .

Carry trade je jednou z najpopulárnejších obchodných stratégií na devízovom trhu. Najpopulárnejšie carry trade obchody zahŕňali nákup  menových párov  ako austrálsky dolár/japonský jen a novozélandský dolár/japonský jen, pretože  úrokové  rozpätia  týchto menových párov boli dosť vysoké. Prvým krokom pri zostavovaní carry trade je zistiť, ktorá mena ponúka vysoký výnos a ktorá ponúka nízky výnos.

Základy obchodu s menami

Obchodovanie s menami je jednou z najpopulárnejších obchodných stratégií na menovom trhu. Považujte to za podobné mottu „kúpte lacno, predajte draho“. Najlepší spôsob, ako najskôr implementovať carry trade, je určiť, ktorá mena ponúka vysoký výnos a ktorá ponúka nižší výnos.

Najpopulárnejšie prenosné obchody zahŕňajú nákup menových párov , ako sú AUD/JPY a NZD/JPY, pretože tieto majú veľmi vysoké rozpätia úrokových sadzieb.

Mechanika Carry Trade

Pokiaľ ide o mechaniku, obchodník môže profitovať z rozdielu v úrokových sadzbách dvoch krajín, pokiaľ sa výmenný kurz medzi menami nezmení. Mnoho profesionálnych obchodníkov používa tento obchod, pretože zisky môžu byť veľmi veľké, keď sa vezme do úvahy pákový efekt. Ak obchodník v našom príklade použije bežný pákový faktor 10:1, môže dosiahnuť zisk 10-násobku rozdielu úrokovej sadzby.

Mena financovania je mena, ktorá sa vymieňa v transakcii s prevodom meny. Mena financovania má zvyčajne nízku úrokovú sadzbu. Investori si požičiavajú financujúcu menu a idú nakrátko, pričom zaberajú dlhé pozície v mene aktív, ktorá má vyššiu úrokovú sadzbu. Centrálne banky krajín financujúcich meny, ako je Bank of Japan (BoJ) a Federálny rezervný systém USA, sa často zapájajú do  agresívnych menových stimulov  , ktoré vedú k nízkym úrokovým sadzbám. Tieto banky použijú menovú politiku na zníženie úrokových sadzieb, aby naštartovali rast v čase recesie. Keď sadzby klesajú, špekulanti si požičiavajú peniaze a dúfajú, že pred zvýšením sadzieb uvoľnia svoje krátke pozície.

Kedy vstúpiť do Carry Trade, kedy vystúpiť

Najlepší čas začať vykonávať carry trade je vtedy, keď centrálne banky zvyšujú (alebo o nich uvažujú) úrokové sadzby. Mnoho ľudí naskakuje do rozbehnutého vlaku carry trade a zvyšuje hodnotu menového páru. Podobne tieto obchody fungujú dobre v časoch nízkej volatility , pretože obchodníci sú ochotní podstúpiť väčšie riziko. Pokiaľ hodnota meny neklesne – aj keď sa príliš nehýbe alebo vôbec – obchodníci budú môcť dostať zaplatené.