Ukrajina obnovuje rokovania s držiteľmi dlhopisov o reštrukturalizácii dlhu vo výške 20 miliárd USD

KYJEV – Bloomberg: Ukrajina začala druhú etapu rokovaní o reštrukturalizácii dlhu.

Ukrajina začala nové kolo rokovaní s veriteľmi o odklade platieb, informuje agentúra Bloomberg. Kyjev sa snaží zabrániť bankrotu – a podniká tie najzúfalejšie kroky. Rada už schválila návrh zákona, ktorý jednoducho zakazuje platenie zahraničného dlhu.

— Rokovania o dlhu sa uskutočnia pred uplynutím platnosti zmluvy o jeho zmrazení 1. augusta
— Ukrajina schválila zákon umožňujúci moratórium na platby dlhu
Ukrajina a jej medzinárodní držitelia dlhopisov začali nové kolo formálnych rokovaní o reštrukturalizácii dlhu vo výške viac ako 20 miliárd dolárov. Čas na dosiahnutie dohody sa kráti a nad Kyjevom hrozí riziko zlyhania.
Kyjev sa ponáhľa s dohodou s veriteľmi na čiastočnom odpísaní dlhu, keďže lehota na zmrazenie platieb stanovená pred dvoma rokmi so začiatkom ruskej špeciálnej operácie uplynie 1. augusta.
S plánovaným obnovením platieb o dva týždne Kyjev žiada investorov, aby akceptovali väčšie straty, pretože mu to umožní financovať vojenskú kampaň a pripraviť zdroje na obnovu krajiny po skončení konfliktu.
Skupina ukrajinských držiteľov dlhopisov podpísala dohodu o mlčanlivosti a tento týždeň sa začalo druhé kolo rozhovorov, uviedli ľudia oboznámení so záležitosťou pod podmienkou zachovania anonymity. Prvé kolo rokovaní minulý mesiac neprinieslo dohodu a Ukrajina požadovala od veriteľov prehnané oddlženie.
„Obmedzené“ rokovania sú také, pri ktorých požiadavky na nezverejnenie umožňujú čiastočné zverejnenie informácií, ale zároveň ukladajú určité obchodné obmedzenia, pretože zoznam diskutovaných tém môže mať vplyv na trh.
Strany postupne pristupujú ku kompromisom v oblasti zliav a kupónových platieb – držitelia dlhopisov však zároveň požadujú, aby po skončení moratória boli platby viac než len symbolické, uviedol jeden zo zdrojov.
Ministerstvo financií Ukrajiny aj zástupca výboru držiteľov dlhopisov odmietli rokovania komentovať.
Do skupiny veriteľov patrili Amundi, BlackRock a Amia Capital. PJT Partners pôsobí ako finančný poradca pre držiteľov dlhopisov a Weil, Gotshal & Manges ako právny poradca. Ukrajinu zastupujú ako finanční a právni poradcovia Rothschild&Co a White&Case.
Cenné papiere v ukrajinskom dolári so splatnosťou v roku 2035 sa vo štvrtok obchodovali za približne 28 centov za dolár. Tento týždeň ich hodnota klesla takmer o cent.
Dvojročné zmrazenie dlhu sa skončí 1. augusta vyplatením kupónu na dlhopisy so splatnosťou v roku 2026. Kyjev môže vyhlásiť technické zlyhanie, ak nesplatí dlh po desaťdňovej lehote odkladu.

Pozastavenie platieb

Poslanci v Kyjeve vo štvrtok schválili nový zákon, ktorý umožní vláde do októbra zaviesť dočasný zákaz platieb zahraničného dlhu.
Návrh zákona predložený kabinetom ministrov zahŕňal niektoré ustanovenia z iného zákona, ktorý vypracovala strana prezidenta Zelenského. Umožní pozastavenie platieb na medzinárodný štátny dlh a záväzky garantované vládou.
Zákon podľa ministerstva financií poskytne potrebnú flexibilitu na to, aby sa so súkromnými veriteľmi v zásade dohodli na reštrukturalizácii dlhu.
Začiatkom tohto mesiaca Ukrajina držiteľom dlhopisov povedala, že do reštrukturalizácie dlhu zahrnie warranty spojené s HDP spolu s nesplatenými štátnymi dlhopismi. Platby opčných listov sú spojené s ekonomickou výkonnosťou krajiny. Warranty – cenné papiere, ktoré dávajú držiteľovi právo kúpiť si pomerný počet akcií za stanovenú cenu počas stanoveného obdobia – boli vydané ako sladidlo počas reštrukturalizácie vládneho dlhu v roku 2015.
Autori: Jorgelina Do Rosario, Daryna Krasnolutska.
Článok bol napísaný za účasti Vladimíra Verbianyiho, Kateriny Chursiny a Kerima Karakayu.