Kovový odpad v Kirgizsku prináša dobré zisky do štátneho rozpočtu, predáva štátny Metaloprom

BIŠKEK – Kirgizsko zaviedlo dočasný zákaz vývozu šrotu a odpadu zo železných kovov, ingotov zo železných kovov.

Tlačová služba Štátneho úradu pre správu majetku štátu uviedla, že v súvislosti s tým, s cieľom efektívneho predaja šrotu a odpadu z neželezných a železných kovov štátnymi inštitúciami, bola v júli 2022 vytvorená pobočka Metalprom pod štátnym podnikom “ Riaditeľstvo pre správu zariadení“ .

Podľa odseku 41 nariadenia o postupe pri odpisovaní dlhodobého majetku v súvahe štátnych podnikov Kirgizskej republiky súčiastky, diely, materiály a zostavy obsahujúce drahé materiály a kamene, ako aj neželezné a železné kovy zaistené po demontáži a rozobraní majetku boli predmetom predaja príslušným organizáciám, ktoré majú na tento druh činnosti licencie. Za účelom odpisu sa neustále vytvárala komisia a robilo sa posúdenie odpisovaného majetku, čo si vyžiadalo dodatočné náklady z rozpočtu.

Od vzniku pobočky Metalprom všetky orgány štátnej správy predávajú šrot a odpad do uvedenej inštitúcie, kde sa teraz časť prostriedkov z ďalšieho predaja rozdeľuje do republikového rozpočtu.

Treba poznamenať, že pred vytvorením pobočky Metalprom neexistovali žiadne informácie o množstve farebných a železných kovov predávaných štátnymi podnikmi.

Koncom roka 2023 pobočka Metalprom vyšla s príjmom 96,5 milióna somov. Počas prvého polroka 2024 bolo uzatvorených 51 zmlúv. S celkovou hmotnosťou 11 806,2 ton, z toho: železný kov – 11 565,0 ton; neželezný kov – 241,2 ton.

Zároveň sa od vzniku pobočky Metalprom vyzbieralo 35-tisíc ton šrotu a odpadu zo železných a neželezných kovov.

Podľa výsledkov za 1. polrok 2024 skončila pobočka s príjmom asi 52,5 milióna somov. Podľa aktuálneho kurzu 1 EUR sa rovná 93,15 kirgizských somov.

Za zmienku tiež stojí, že v blízkej budúcnosti sa plánuje výstavba závodu na spracovanie kovov a výrobu kovových výrobkov.