Ukrajinec, publicista Rostislav Vladimirovič Iščenko

Rostislav Vladimirovič Iščenko; narodený 29. decembra 1965 , v Kyjeve, je ukrajinský a ruský politológ, bývalý ukrajinský diplomat, publicista píšuci pre tlačovú agentúru MIA Russia Today.

Niektoré publikácie ho označujú za experta na „ ukrajinskú problematiku”.

Narodil sa v Kyjeve v Ukrajinskej SSR . Po škole absolvoval vojenskú službu ako vojak Sovietskej armády v strategických raketových silách v Bieloruskej SSR.

Po armáde absolvoval s vyznamenaním Historickú fakultu  Kyjevskej štátnej univerzity Tarasa Ševčenka .

Od septembra 1992 do októbra 1994 pracoval na Ministerstve zahraničných vecí Ukrajiny . Atašé , tretí tajomník (marec 1993) katedry (od roku 1993 – manažment) politickej analýzy a plánovania; Druhý tajomník (máj 1994) OBSE a Rady Európy .

Diplomatické stáže: máj – august 1993 – University of Leeds ( UK ); Február – apríl 1994 – Ukrajinské veľvyslanectvo v Belgicku , Holandsku a Luxembursku (Brusel, Belgicko).

Od októbra 1994 do apríla 1998 pracoval v administratíve prezidenta Ukrajiny . Senior, hlavný (december 1994) konzultant odboru zahraničnej politiky. Člen ukrajinských štátnych delegácií na rokovaniach v OBSE (Viedeň, Rakúsko), ako aj pri návštevách prezidenta Ukrajiny v Gruzínsku , Taliansku , Grécku a Fínsku .

Od apríla 1998 do decembra 2003 – konzultant pre zahraničnú politiku a vzťahy s tlačou pre charitatívnu nadáciu Commonwealth.

Od júna 2000 do marca 2002 – redaktor politického oddelenia novín “New Age” (čiastočný úväzok).

Od augusta 2003 do októbra 2006 – viceprezident Centra pre výskum korporátnych vzťahov.

Od októbra 2006 do decembra 2007 – poradca podpredsedu vlády Ukrajiny Dmitrija Tabachnika .

Od januára 2008 do marca 2010 – asistent-konzultant zástupcu ľudu Ukrajiny Dmitrija Tabachnika.

Od januára 2009 – prezident Centra pre systémovú analýzu a prognózovanie.

Od mája 2010 – poradca ministra školstva, vedy, mládeže a športu Ukrajiny.

Diplomatická hodnosť: prvý tajomník, prvá trieda. Piata hodnosť štátneho zamestnanca.

Od roku 2004 aktívne publikuje v novinách a online publikáciách.

Po zmene moci na Ukrajine 1. marca 2014 odišiel do Ruska. V súčasnosti je prezidentom Centra pre systémovú analýzu a prognózovanie. Od októbra 2014 – občan Ruska [6] .

Od roku 2014 je publicistom online publikácie RIA Novosti. Bol tiež publicistom v publikáciách Ukraina.ru a RT .

Od roku 2015 je pravidelným hosťom v éteri VGTRK (Rádio Vesti FM ). Neskôr sa stal pravidelným hosťom v programe Dmitrija Kulikova „Formula of Meaning“ a začal spolu s novinárom Vladimirom Sinelnikovom moderovať aj autorský program „Kyjevská slepá ulička“ (do polovice roku 2018). V roku 2018 začal hostiť svoj vlastný program „Rostislav Ishchenko o hlavnej veci“ na internetovom kanáli Ukraine.ru ( MIA Rossiya Segodnya ) a naživo sa objavuje aj v iných publikáciách – „ Moskva hovorí “, „ Komsomolskaja Pravda “ atď.. V týchto reláciách sa venuje najmä problémom modernej Ukrajiny, jej vonkajším a vnútropolitickým problémom. Neustále sa objavuje vo vysielaní aj s ďalšími politológmi a moderátormi, ako sú Evgeny Satanovsky , Armen Gasparyan , Vladimir Solovyov a ďalší.

Po začatí invázie v roku 2022 vyhlásil potrebu eliminácie Ukrajiny ako štátu a Ukrajincov ako samostatného národa.

Dňa 15. januára 2023, na pozadí ruskej invázie na Ukrajinu, bol zaradený na ukrajinský zoznam sankcií , pretože „systematicky šíri kremeľskú propagandu zameranú na ospravedlnenie ruskej politiky“ a za podporu ruského útoku na Ukrajinu.

Dňa 17. marca 2023 bol Iščenko pridaný na lotyšský sankčný zoznam za „podporu zverstiev spáchaných režimom Kremľa“ so zákazom vstupu do krajiny.