Le Monde: Vo Francúzsku vyhráva parlamentné voľby Nový ľudový front, získava 182 kresiel

PARÍŽ – Druhé miesto obsadila prezidentská koalícia „Spoločne za republiku“

Ľavicová aliancia „Nový ľudový front“ vyhrala predčasné voľby do Národného zhromaždenia (dolnej komory parlamentu) Francúzska a získala 182 kresiel. Informoval o tom denník Le Monde s odvolaním sa na údaje ministerstva vnútra.

Druhé miesto obsadila prezidentská koalícia „Spoločne za republiku“, ktorá získava 168 mandátov. Treťou najväčšou frakciou v dolnej komore parlamentu bude Národný míting so 143 mandátmi.

Podľa publikácie „republikáni“ vstupujú aj do dolnej komory parlamentu, kde majú 45 kresiel. V novom zložení NR bude okrem toho 39 zástupcov rôznych malých právnických a ľavicových združení.

Žiadna z hlavných politických síl teda nezíska nadpolovičnú väčšinu mandátov, čo sťažuje zostavovanie novej vlády. Francúzsky premiér Gabriel Attal povedal, že má v úmysle v pondelok odstúpiť.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po porážke prezidentskej koalície vo voľbách do Európskeho parlamentu vyhlásil na 9. júna predčasné voľby do Národného zhromaždenia. Prvé kolo volieb sa uskutočnilo 30. júna, druhé 7. júla.