Šéfka sanfranciského Fedu Mary Daly vyzvala spoločnosti, aby vrátili pracovníkov do kancelárií

SAN FRANCISCO – Šéfka Federálnej rezervnej banky (FRB) v San Franciscu Mary Daly je presvedčená, že zamestnávatelia v jej meste by mali vrátiť zamestnancov z práce na diaľku do kancelárií.

“Chcem povedať zakladateľom, majiteľom firiem a generálnym riaditeľom, aby sa vaši ľudia vrátili do práce,” povedala na podujatí v San Franciscu “Naše mesto sa nezmení, pokiaľ ho nezmeníme.” Percento prázdnych kancelárskych budov v San Franciscu je 36 % a je najvyššie spomedzi veľkých metropolitných oblastí USA, poznamenáva Bloomberg. Zároveň sa v meste nachádzajú sídla takých IT gigantov, ako sú Nvidia Corp., Apple Inc., Alphabet Inc. a Meta (uznávaná ako extrémistická organizácia v Ruskej federácii a zakázaná). V prvom júnovom týždni pracovalo 44 % zamestnancov v kanceláriách v San Franciscu v porovnaní s údajmi pred pandémiou, podľa údajov Kastle S.

Mary Colleen Daly je americká ekonómka, ktorá sa 1. októbra 2018 stala 13. prezidentkou a výkonnou riaditeľkou Federálnej rezervnej banky v San Franciscu. Na princípe rotácie pôsobí vo Federálnom rezervnom výbore, ktorý určuje sadzby pre voľný trh.[ 3] Predtým bola Daly výkonnou viceprezidentkou a riaditeľkou výskumu Federálnej rezervnej banky v San Franciscu, do ktorej nastúpila ako ekonómka v roku 1996. Jej výskum je v oblasti makroekonómie a ekonomiky práce a zameriava sa na dynamiku pracovnej sily a na vplyvy menovej a fiškálnej politiky. Publikovala vplyvné práce o mzdách, zamestnanosti a dynamike pracovnej sily, ekonomickej nerovnosti, ekonómii sociálneho zabezpečenia a zdravotného postihnutia a verejnej politike založenej na dôkazoch.