Poľskí ekonómovia napísali o duálnych štúdiách

KRAKOW – Poľskí ekonómivia z Malopoľského vojvodstva vydali zborník štúdií, ktorého obsahom sú duálne ekonomické štúdie.

Zborník má deväť kapitol od metodológie, cez široké spektrum analýz, až po všeobecnú koncepciu.

Editormi zborníka sú Joanna Kudelko a Darius Zmija.

Vydal ho Ekonomický inštitút Poľskej akadémie vied. To je verejné poľské výskumné centrum pre ekonomické a obchodné štúdie. Vznikol 10. decembra 1980. Nachádza sa v Staszicovom paláci a Paláci kultúry a vedy vo Varšave. Organizačne je súčasťou Poľskej akadémie vied.

Duálne programy spájajú univerzitné štúdium s praktickou odbornou prípravou alebo pracovnými skúsenosťami u zamestnávateľa. Na rozdiel od kurzov na čiastočný úväzok je v duálnom programe prvok zamestnania a/alebo odbornej prípravy neoddeliteľnou súčasťou kurzu.

Ak sa rozhodnete pre duálny študijný program na vysokej škole, musíte podpísať aj zmluvu so zamestnávateľom. Váš študijný program bude úzko prepojený s vaším zamestnaním a kurz budete absolvovať na dvoch rôznych miestach.

Duálny program môže zahŕňať odbornú prípravu, zamestnanie alebo pracovné skúsenosti.

Malopoľské vojvodstvo je jedným zo 16 vojvodstiev Poľska. Nachádza sa v južnom Poľsku a hraničí so Sliezskym, Svätokrížskym a Podkarpatským vojvodstvom a Slovenskom. Vojvodstvá, v hraniciach ako ich poznáme dnes, boli vytvorené 1. januára 1999.