Prezident Uzbekistanu navštívil veteránov z druhej svetovej vojny vo vojenskej nemocnici v Taškente

TAŠKENT – V Uzbekistane má 9. máj osobitný význam ako Deň spomienok a uznania, ktorý pripomína obete a odvahu tých, ktorí sa zúčastnili druhej svetovej vojny.

Podľa prezidentského dekrétu sa tento deň nesie v znamení úcty, ceremónií a osobitného uznania pre veteránov a zdravotne postihnutých, čo im zabezpečuje rešpekt a starostlivosť, ktorú si zaslúžia.

Návšteva prezidenta Šavkata Miromoviča Mirziyoyeva v Ústrednej vojenskej klinickej nemocnici ministerstva obrany 8. mája zdôraznila odhodlanie krajiny oceniť svojich účastníkov vojny. Prezident Mirzijojev sa v nemocnici osobne stretol s niekoľkými veteránmi, ktorí sa podrobili liečbe, vrátane Uskana Khadžimanova, Faizullu Nurmatova, Anarboya Jalilova a Muhiddina Dušanbajeva. Títo veteráni, pochádzajúci z rôznych okresov po celom Uzbekistane, vyjadrili spokojnosť so životom a vďačnosť za neochvejný rešpekt a podporu krajiny.

Počas diskusií o svojom zdraví a pohode sa veteráni podelili aj o príbehy o úspechoch a prínosoch svojich vnúčat pre spoločnosť. Prezident Mirziyoyev zase zdôraznil dôležitosť jednoty a kolektívneho úsilia pri dosahovaní národných cieľov, pričom uznal neoceniteľnú múdrosť a inšpiráciu, ktorú veteráni poskytli mladším generáciám.

Ústredná vojenská klinická nemocnica je dôkazom záväzku Uzbekistanu poskytovať prvotriednu lekársku starostlivosť svojmu vojenskému personálu, veteránom a ich rodinám. Nemocnica, zrekonštruovaná a rozšírená v roku 2022, sa môže pochváliť moderným vybavením a špecializovanými oddeleniami, ktoré svojim pacientom ponúkajú bezplatné komplexné zdravotnícke služby. So 700 lôžkami a množstvom dostupných diagnostických vyšetrení a postupov nemocnica zabezpečuje, že veteráni dostanú liečbu a podporu, ktorú potrebujú.