Centrálne banky sú aktívnymi nákupcami zlata

O tieto informácie sa na londýnskej konferencii podelili samotní zástupcovia centrálnych bánk.

Centrálne banky stále aktívne nakupujú zlato, aby diverzifikovali svoje rezervy z finančných alebo strategických dôvodov, uviedli zástupcovia troch centrálnych bánk na výročnej konferencii London Bullion Market Association v Miami v pondelok 14. októbra.

Vyšší dopyt po zlate zo strany centrálnych bánk podporil cenu drahého kovu, keď boli v rokoch 2022 až 2023 globálne úrokové sadzby vysoké, potom sa jeho rast spomalil, keď spotové ceny zlata v tomto roku vzrástli o 28 %. Čínska centrálna banka sa v septembri zdržala nákupu zlata už piaty mesiac po sebe.

Napriek rastúcim cenám centrálni bankári z Českej republiky, Mongolska a Mexika na konferencii uviedli, že mať zlato v rezervách má pre nich stále význam, hoci každý z nich má svoje vlastné argumenty.

Význam zlata ako bezpečného aktíva pre mongolské rezervy rastie, povedal na konferencii Enkhjin Atarbaatar, vedúci oddelenia finančných trhov mongolskej centrálnej banky.

Marek Šesták, námestník výkonného riaditeľa odboru riadenia rizík Českej národnej banky (ČNB), uviedol, že pre Českú národnú banku (ČNB) je zlato vnímané ako čistý diverzifikátor rezerv.

Všetci traja uviedli, že v súčasnosti nie sú aktívni v oblasti zlatých derivátov a že Londýn zostáva primárnym miestom na uskladnenie ich zlata ako obchodné centrum, zatiaľ čo Mongolsko prejavilo obmedzený záujem o repatriáciu zlata na uskladnenie doma.

Podľa Svetovej rady pre zlato svetové centrálne banky v druhom štvrťroku zvýšili nákupy do svojich rezerv o 6 % na 183 ton a v roku 2024 majú v úmysle spomaliť nákupy o 150 ton oproti roku 2023.