Tankery zo sankčného zoznamu sa čoraz častejšie vracajú k preprave ruskej ropy po celom svete

Zároveň sú tankery, na ktoré sa vzťahujú americké sankcie, väčšinou nečinné, no zdá sa, že nikto sa sankcií Spojeného kráľovstva nebojí, píše Bloomberg.1. ObrPočet zásielok ruskej ropy prepravovaných na sankcionovaných tankeroch. Biela – lode podliehajúce sankciám USA, svetlomodrá – Spojené kráľovstvo, svetlomodrá – EÚ, modrá – EÚ aj Spojené kráľovstvo. Zdroj: Bloomberg

Rusko čoraz viac využíva tankery, na ktoré sa vzťahujú sankcie za účasť na obchodovaní s jeho ropou: takmer tretina plavidiel z „čiernej listiny“ sa vrátila do práce, píše Bloomberg.

Najmenej 21 zo 72 tankerov, na ktoré vlani uvalil sankcie Úrad pre kontrolu zahraničných aktív Ministerstva financií USA, Ministerstvo financií Spojeného kráľovstva alebo Európska únia, viezlo od sankcií spolu 24 nákladov ruskej ropy . Kombinácia zvýšenej spotrebiteľskej dôvery spolu s nedostatkom obáv z londýnskych opatrení pravdepodobne pomohla Rusku a jeho zákazníkom nájsť riešenia.

Obr.2

Biela čiara predstavuje celkový počet tankerov, na ktoré sa vzťahujú sankcie (USA – svetlo modrá, Spojené kráľovstvo – modrá, EÚ – modrá). Zdroj: Bloomberg

Miera návratu takýchto tankerov do prevádzky rastie: za prvých desať októbrových dní nabralo najmenej sedem lodí náklad ruskej ropy, píše Bloomberg s odvolaním sa na vlastné údaje o sledovaní lodí. V auguste a septembri je to viac ako šesť lodí a predtým ich bolo len päť.

Spočiatku boli tankery na čiernej listine nečinné. Žiadna z nich nepreviezla ani jeden náklad ruskej alebo inej ropy až do apríla, šesť mesiacov po tom, čo sa na ňu vzťahovali sankcie. Od úspešného doručenia prvých nákladov sa však používanie sankcionovaných tankerov prudko zvýšilo.

Prvé sankcie uvalili Spojené štáty 12. októbra 2023 na dve plavidlá – SCF Primorye a Yasa Golden Bosphorus – za prepravu ruskej ropy predávanej nad „stropom“ G7 60 dolárov za barel.

Vláda Spojeného kráľovstva začala uvalovať sankcie na jednotlivé tankery v júni a v tom istom mesiaci nasledovala aj EÚ. Celkovo bolo vymenovaných 73 plavidiel, pričom deväť z nich bolo sankcionovaných viac ako jednou jurisdikciou. Jeden tanker, Yasa Golden Bosphorus, bol v apríli odstránený zo sankčného zoznamu USA.

Opatrenia zavedené Spojeným kráľovstvom sa zdajú byť najmenej účinné. Takmer dve tretiny všetkých odoslaných zásielok ruskej ropy prepravili lode, na ktoré uvalil Londýn sankcie. Všetky tankery, ktoré začali pracovať v septembri a októbri, boli sankcionované Spojeným kráľovstvom a len jeden z nich sa stal terčom aj Bruselu.

Akcie USA sa ukázali byť efektívnejšie. Štyri z 39 tankerov zaradených na čiernu listinu Washingtonu prepravovali iba šesť nákladov. Väčšina tankerov na zozname OFAC bola nečinná od ich zaradenia na zoznam, niektoré takmer 11 mesiacov.

Okrem toho bolo od zavedenia sankcií premenovaných 50 lodí a mnohé z nich zároveň dostali novú vlajku. Trinásť zo sankcionovaných lodí sa teraz plaví pod vlajkou Barbadosu, ktorého registra lodí vedie tamojšia Vysoká komisia v Londýne.

Väčšina nákladu ruskej ropy smerovala do čínskych prístavov, no asi tretina skončila v Indii. Je to znak toho, že predchádzajúca neochota Dillí zaoberať sa sankcionovanými subjektmi je už minulosťou.