Takzvaná konsolidácia prinesie znehodnotenie peňazí o 5 – 7 % všetkých obyvateľov a firiem

BRATISLAVA – Zvýšenie daní nie je sprevádzané takmer žiadnymi opatreniami na zníženie výdavkov.

Ekonóm Anto Vavro v minulosti hovoril o tom, že štát by mohol ušetriť spoločnými, či hromadnými nákupmi. Napríklad všetky štátne nemocnice mohlli spoločne nakupovať lieky. Ten istý názor mal aj Jozef Dančo.

Aké efekty má takzvaná konsolidácia? Zvýšia sa ceny tovarov a služieb, prejaví sa to v znížení kúpnej sily peňazí. Prejaví sa to v raste inflácie. Tá môže byť 5 % – 7% a spustí sa v približne v mesiaci máj.

 

Nové sadzby daní:

Efekt:

1. Daň z príjmu právnických osôb zvýšenie cien tovarov a služieb
2. Osobitný odvod pre rafinérie zvýšenie cien tovarov a služieb
3. Zmena zákona o solidárnom príspevku zvýšenie cien tovarov a služieb
4. Tranzakčná daň zvýšenie cien finančných služieb

Inflácia je pojem pochádzajúci z latinského slova nadutie, nadúvanie, označuje v národnom hospodárstve všeobecný nárast cien ekonomických statkov, čo má za následok zníženie kúpnej sily peňazí.

Nové sazby daní sú:

1.Daň z príjmu právnických osôb – Korporátna daň

Zvýšená sadzba dane pre právnické osoby vo výške 24 %.

2. Osobitný odvod aj pre rafinérie

Úpravou zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach sa dopĺňa ďalšie odvetvie, –  výroba výrobkov z ropy a jej chemického spracovania.

Touto úpravou vláda počíta, že vyberie 36 miliónov €, pričom na takúto celkovú sumu by malo prispieť takmer dve desiatky subjektov v širšom rafinérskom biznise.

Výpočet odvodu sa bude počítať ako základ odvodu (výsledok hospodárenia)  vynásobená sadzbou vo výške 0,025.

Táto osobitná sadzba sa prvýkrát použije po 31. decembri 2024.

3. Zmena zákona o solidárnom príspevku

Zmena priamo nesúvisí s konsolidačným balíčkom, ale bola v ňom. Ruší sa podmienka dosiahnutia 75 % obratu z činností v odvetviach ropy a rafinérií. Na základe toho budeme platiť solidárnu daň na úrovni 70% bez ohľadu na to, aké percento obratu bude tvoriť časť, ktorá sa priamo vzťahuje k produkcii palív.

4. Transakčná daň

Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné, na úrovni 0,8 %.