Klamstvá Ega o publicistickej floskule “oligarchia”

Vo verejnom priestore sa používa pojem oligarchia.

Je považovaný na označenia tých, ktorí sú akože nepriateľmi štátu. Najviac tento pojem používa ten, ktorého živil podnikateľ.

Oligarchia po grécky Ὀλιγαρχία je vláda úzkej skupiny, najbohatších,  osôb v štáte.

Pôvodný význam pojmu pochádza zo starovekého Grécka, kde predstavoval formu vlády, pri ktorej bola pri moci najbohatšia skupina občanov v mestskom štáte.

V súčasnosti je oligarchia chápaná ako skupiny najbohatších a preto najvplyvnejších osôb v štáte. Moc oligarchov nemusí byť vždy zjavná, môžu konať aj z pozadia.

Je človek, ktorý podniká vždy oligarchom?

Nie je to pravda. Na Slovensku sú podnikatelia, ktorí nie sú malomeštiakmi. Nie každý má osobné lietadlo za 85 miliónov dolárov. Nemajú ani vilu v bratislavskej štvrtiach Kamzík, alebo Slavín, alebo na inom zbojníckom vŕšku.

Mnohí platia zamestnancom liečebné pobyty v podnikových hoteloch. Mnohí zaplatili obnovu kultúrnych pamiatok. Jeden z podnikateľov platí dve stredné školy a vlastnú nemocnicu. Iní prispievajú na kultúrne podujatia.

A nepodieľajú sa na činnosti politických strán. Pohľad na to, že podnikatelia, a teda trieda vlastníkov kapitálu, sú všetci oligarchovia je publicistickou lžou. Lož je klamstvo, ktorému uverili hlúpi nielen autori, ale aj šíritelia tohto pojmu. Najmä ten, ktorého živil podnikateľ.

Ego nedovoľuje Egu mať rozum. Kvôli Egu, Ego šíri lži a klamstvá.  Je to len preto, že hlupák nerozumie ekonomike.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.