Štúdia Bain & Co: Trh s umelou inteligenciou sa do roku 2027 priblíži k 1 biliónu amerických dolárov

Globálny trh s produktmi súvisiacimi s umelou inteligenciou rýchlo rastie,Predpokladá sa, že do roku 2027 dosiahne 990 miliárd USD.

Podľa spoločnosti Bain & Co. rýchle zavádzanie technológií umelej inteligencie mení podniky a dokonca celé ekonomiky. V piatej výročnej správe spoločnosti o globálnych technológiách sa odhaduje, že trh vrátane služieb a zariadení súvisiacich s umelou inteligenciou porastie o 40 % až 55 % ročne, pričom vlani začal na úrovni 185 miliárd USD. USD, čo bude mať za následok rast v hodnote 780 až 990 mld.

Spoločnosti a vlády sa snažia zlepšiť efektívnosť svojich procesov pomocou umelej inteligencie, čo vedie k zvýšenému dopytu po týchto technológiách, väčšom počte systémov AI a veľkých dátových centrách potrebných na strojové učenie.

Dopyt rastie tak rýchlo, že už teraz zaťažuje dodávateľské reťazce komponentov vrátane čipov potrebných na prevádzku služieb, uviedli experti spoločnosti Bain. V kombinácii s geopolitickým napätím by rastúci predaj mohol spôsobiť nedostatok polovodičov, osobných počítačov a smartfónov.

Dopyt po komponentoch čipov, ako sú napríklad integrované obvody a súvisiace práva duševného vlastníctva, by sa mohol do roku 2026 zvýšiť o 30 % alebo viac, čo by vytvorilo tlak na výrobcov. Náklady na veľké dátové centrá by sa mohli zvýšiť zo súčasných 1 – 4 miliárd USD na 10 – 25 miliárd USD do piatich rokov, keďže ich kapacita sa zvýši zo súčasných 50 – 200 megawattov na viac ako gigawatt,“ dodala spoločnosť.

Očakáva sa, že tieto zmeny budú mať veľký vplyv na ekosystémy, ktoré podporujú dátové centrá, vrátane technickej infraštruktúry, výroby energie a chladenia,“ uviedla poradenská spoločnosť vo svojom vyhlásení.

Spoločnosti prechádzajú z experimentálnej fázy na rozširovanie generatívnej AI vo svojich prevádzkach. Podniky a jednotlivé krajiny, ktoré sa obávajú vysokých nákladov a obáv o ochranu osobných údajov, sa môžu rozhodnúť pre malé jazykové modely. Fungujú podobne ako veľké jazykové modely, z ktorých vznikol chatbot ChatGPT spoločnosti OpenAI, ale sú ľahšie a efektívnejšie.

Vlády vrátane Kanady, Francúzska, Indie, Japonska, Indie a Spojených arabských emirátov vynakladajú miliardy dolárov na dotovanie suverénnej AI, investujú do národnej počítačovej infraštruktúry a modelov AI vytvorených v rámci ich hraníc a vyškolených na miestnych údajoch. Podľa Ann Heckerovej, vedúcej globálnej technologickej praxe spoločnosti Bain, však bude budovanie úspešných suverénnych ekosystémov AI časovo a finančne náročný proces.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.