SEC pokutuje Inspire Investing Inc. za nedodržiavanie zásad „biblicky zodpovedného investovania“

WASHINGTON – Pokutu dala Komisia pre cenné  papiere a burzy USA (SEC) za odchýlku od zásad, ktoré uviedla samotná spoločnosť.

 

Investičný konzultant Inspire Investing Inc., ktorý sa prezentuje ako spoločnosť zameraná na “biblicky zodpovedné investovanie”, dostal pokutu od americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) za nedodržanie stanovených kritérií. Informovala o tom tlačová služba SEC.

Podľa regulátora spoločnosť Inspire uviedla, že na vyhodnotenie potenciálnych investičných cieľov používa metodológiu založenú na údajoch a neinvestuje do spoločností, ktoré sú „akýmkoľvek stupňom zapojenia“ do určitých obchodných praktík, ktoré sú podľa nej v rozpore s biblickými hodnotami.

SEC však zistila, že prinajmenšom od roku 2019 do marca 2024 spoločnosť v skutočnosti zakladala svoje rozhodnutia na procese manuálnej kontroly a bežne nehodnotila jednotlivé spoločnosti podľa ich stanovených investičných kritérií.

Okrem toho spoločnosti Inspire chýbajú písomné zásady a postupy, ktoré by usmerňovali hodnotenie výkonnosti spoločností v rámci investičného procesu, uviedla SEC. V dôsledku toho spoločnosť Inspire investovala do podnikania, ktoré sa zaoberá činnosťami, ktoré nespĺňajú jej kritériá, poznamenáva regulátor.

„Investori by sa mali môcť spoľahnúť na poradcov, ktorí budú konať konzistentne v súlade s uvedeným investičným procesom alebo stratégiou,“ povedal Corey Schuster, spolušéf divízie správy aktív divízie SEC of Enforcement. „Proces hodnotenia investícií spoločnosti Inspire nebol konzistentný s tým, čo bolo predložené investorom v roku V dôsledku toho uskutočnila investície, ktoré boli v rozpore s uvedenými kritériami.“

Podľa rozhodnutia SEC spoločnosť zaplatí pokutu 300-tisíc dolárov a najme nezávislého konzultanta pre otázky dodržiavania predpisov.

Generálny riaditeľ spoločnosti Inspire Robert Netzley pre MarketWatch povedal, že je rád, že sa prípad s SEC podarilo vyriešiť a že dostal od regulátora usmernenia o svojom rozhodovaní. SEC podľa neho začala preverovať činnosť spoločnosti už v roku 2022 a množstvo problémov, ktoré regulátor nastolil, je vyriešených. Poznamenal, že spoločnosť Inspire je naďalej odhodlaná dodržiavať stanovené investičné zásady.