Stredná Ázia: V Tadžikistane otvorili novú školu pomenovanú po mysliteľovi Magtymguly Pyragi

DUŠANBE – V roľníckom spolku Ergeš Sultanov v okrese Dusti v regióne Chatlon v Tadžickej republike otvorili strednú školu pomenovanú po Magtymguly.

Bude tam môcť študovať  540 žiakov. V online režime školu otvorili prezident Tažikistanu pán Serdar Berdimuhamedov a prezident Tadžikistanu  pán Emomali Rachmon.

 

Výstavbu komplexu budov novej vzdelávacej inštitúcie realizovali v Tadžickej republike turkménski stavitelia v súlade s rezolúciou hlavy štátu podpísanou v decembri 2022. Toto rozhodnutie bolo prijaté na základe dohody dosiahnutej svojho času medzi národným vodcom turkménskeho ľudu, predsedom Halk Maslakhaty z Turkménska Gurbangulym Berdimuhamedovom a prezidentom Tadžikistanu Emomali Rahmon a bolo diktované spoločným záujmom strán v rozširovanie humanitárnych väzieb.

Ako je známe, k položeniu základov úplnej strednej školy došlo 10. mája 2023 počas štátnej návštevy prezidenta Serdara Berdimuhamedova v Tadžickej republike.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili ctihodní starší, členovia oficiálnych delegácií oboch krajín a zástupcovia verejnosti.

Po privítaní a zablahoželaní všetkým účastníkom a hosťom ceremónie k uvedeniu novej strednej školy do prevádzky moderátori v turkménskom a tadžickom jazyku s úctou pozvali hlavy štátov, aby vystúpili.

 

Prvé poschodie dostal prezident Tadžickej republiky Emomali Rahmon, ktorý zdôraznil, že je úprimne rád, že sa môže zúčastniť slávnostného otvorenia strednej školy spolu s prezidentom Turkménska Serdarom Berdimuhamedovom.

Pripomínajúc, že ​​moderná škola bola postavená z iniciatívy predsedu Halka Maslakhatyho z Turkménska Gurbangulyho Berdimuhamedova, prezident Emomali Rahmon využil príležitosť, aby vyjadril svoju úprimnú vďaku národnému vodcovi turkménskeho ľudu za jeho osobný príspevok k rozvoju Turkménska. -Tadžická interakcia.

Konštatovalo sa, že dnes medzištátne vzťahy pokrývajú mnohé kľúčové oblasti spolupráce. Osobitne bolo konštatované, že otázky dôsledného rozvoja kultúrnych a humanitárnych väzieb, najmä prostredníctvom vzdelávania a vedy, patria medzi prioritné oblasti bilaterálneho partnerstva.

Ešte raz vyjadrujem úprimnú vďaku v mene všetkých obyvateľov oblasti Khatlon v Tadžikistane prezidentovi Serdarovi Berdimuhamedovovi a národnému vodcovi turkménskeho ľudu, predsedovi Halk Maslakhaty Gurbanguly Berdimuhamedovovi, ako aj staviteľom za realizáciu tohto dôležitého projektu, Prezident Emomali Rahmon zdôraznil, že otvorenie školy na tadžickej pôde, ktorá nesie názov Magtymguly, je určite symbolom priateľstva a tvorivých vzťahov medzi bratskými krajinami.

Potom sa prezident Turkménska prihovoril početným hosťom a účastníkom ceremoniálu blahoprajným príhovorom v režime on-line.

Prezident Serdar Berdimuhamedov zablahoželal prezidentovi Tadžikistanu, učiteľom a školákom k prvému dňu nového školského roka a otvoreniu strednej školy menom Magtymguly, poznamenal, že sa rád zúčastnil na slávnostnom otvorení školy prostredníctvom videokonferencie.

Prezident Serdar Berdimuhamedov vyjadril úprimnú vďaku prezidentovi Emomali Rahmonovi za jeho neustálu pozornosť venovanú otázkam posilňovania a rozširovania turkménsko-tadžických vzťahov a v mene predsedu Halka Maslakhatyho z Turkménska Gurbangulyho Berdimuhamedova a turkménskeho ľudu ešte raz srdečne zablahoželal predsedovi spriatelený štát, ako aj učiteľský zbor a žiaci pri otvorení novej modernej školy, praje všetkým veľa úspechov.

Potom dostali slovo ctihodní starší z okresu Dusti v regióne Khatlon v Tadžickej republike. Zástupcovia staršej generácie vyjadrili hlbokú vďaku prezidentom Serdarovi Berdimuhamedovovi a Emomali Rahmonovi za ich online účasť na ceremónii, pričom v dvoch jazykoch vyjadrili úprimné želania týkajúce sa dobrého zdravia, dlhovekosti a veľkého úspechu v ušľachtilých skutkoch a snahách a požiadali o požehnanie. slávnostné otvorenie strednej školy Magtymguly .

S požehnaním hláv oboch štátov a za potlesku zhromaždených vedúcich oficiálnych delegácií Turkménska a Tadžickej republiky prestrihli symbolickú pásku.

Budova školy, postavená spoločnosťou Döwlet gurluşyk ES, je vzdelávací komplex s celkovou rozlohou viac ako 4 300 metrov štvorcových. Výstavba prebiehala v súlade s modernými štandardmi a výhradne na náklady turkménskej strany. V hlavnej budove sa nachádza 24 priestranných, svetlých učební, kde sú vytvorené všetky podmienky pre produktívny vzdelávací proces, ďalej je tu knižnica, vnútorná telocvičňa, veľká zborovňa, jedáleň, lekáreň atď.

Na počesť tejto významnej udalosti, v mene prezidenta Turkménska a národného vodcu turkménskeho ľudu, predsedu Halka Maslakhatyho z Turkménska, na náklady Charitatívneho fondu na pomoc deťom v núdzi pomenovaného po Gurbangulym Berdimuchamedovi, 100 notebookov „Bilimli“ a autobus „Toyota Coaster“ boli premiestnené do novej školy.

Slávnosť bola ozdobená piesňovými a hudobnými vystúpeniami kultúrnych a umeleckých osobností z oboch krajín.