Tanker spojený s ruským arktickým projektom LNG 2, presúval náklad, skvapalnený plyn z lode na loď

MOSKVA – Rusko a jeho partneri sa naďalej skrývajú pred západnými sankciami.

USA sankcionovaný plynový tanker, ktorý tento mesiac vyzdvihol náklad z novej ruskej arktickej továrne LNG 2, bol videný pri premiestňovaní nákladu z lode na loď, čo naznačuje, že Moskve sa darí pokračovať vo vývoze z projektu.
Monitorovacia služba TankerTrackers.com v pondelok v správe X oznámila, že Pioneer vykonal prekládku na tanker New Energy s vlajkou lode Palau, ktorú vlastní SAE a prevádzkuje India, severne od Suezského prieplavu.
Betónová gravitačná konštrukcia (CGS) spoločného podniku Arctic LNG 2 sa 26. júla 2022 nachádza v suchom doku stavebného centra LNG pri obci Belokamenka, Murmanská oblasť, Rusko. REUTERS/StringerMonitorovacia služba TankerTrackers.com v pondelok v správe X oznámila, že Pioneer vykonal prekládku na tanker New Energy s vlajkou Palau, ktorý vlastní SAE a prevádzkuje India, severne od Suezského prieplavu.Elektráreň na skvapalnený zemný plyn Arctic 2, plánovaná ako najväčšia v Rusku, začala v decembri produkovať skvapalnený zemný plyn (LNG), ale jeho vývoz brzdili západné sankcie v dôsledku rusko-ukrajinského konfliktu.Presuny z lode na loď zvyčajne umožňujú prepravu LNG z drahých tankerov ľadovej triedy na lacnejšie konvenčné prepravníky LNG, ale môžu sa použiť aj na skomplikovanie sledovania nákladu. Hoci niektoré krajiny, vrátane Indie, aj napriek západným sankciám naďalej nakupujú ruskú energiu, niekedy dávajú pozor, aby túto skutočnosť propagovali, aby sa vyhli diplomatickému napätiu.

Spojené štáty v piatok oznámili, že v súvislosti s konfliktom na Ukrajine uvalili sankcie na viacero ruských subjektov a jednotlivcov.

V správe sa tiež uvádza, že Pioneer a ďalší tanker, Asya Energy, vstúpili do ruských vôd koncom júla a použili množstvo „klamlivých prepravných techník“, ako je deaktivácia automatického identifikačného systému (AIS).

V správe sa uvádza, že Pioneer nakladal LNG z arktickej elektrárne LNG 2 od 1. do 3. augusta.

Podľa ministerstva zahraničných vecí USA bolo plavidlo Asya Energy zaznamenané aj na komerčných satelitných snímkach nakladajúcich LNG z terminálu Utrenneye v arktickej elektrárni LNG 2 medzi 9. a 11. augustom.

Rusko tvrdí, že západné sankcie sú nezákonné a uvalené na pomoc americkým vývozcom LNG.

Predpokladalo sa, že produktivita arktického LNG 2 bude 19,8 milióna ton LNG ročne a 1,6 milióna ton stabilného plynového kondenzátu ročne na troch technologických linkác

Rusko tvrdí, že západné sankcie sú nezákonné a uvalené na pomoc americkým vývozcom LNG.Predpokladalo sa, že produktivita arktického LNG 2 bude 19,8 milióna ton LNG ročne a 1,6 milióna ton stabilného plynového kondenzátu ročne na troch technologických linkách.Projekt by sa však mohol obmedziť kvôli sankciám, ktoré sťažujú prilákanie dopravcov plynu na dodávky a prístup k zariadeniam potrebným na výrobu plynu.

(S využitím materiálov Thompson Reuters)