Maďarsko diskutuje o novej schéme na odber ropy z Ruskej federácie od Lukoilu s drahšími dodávkami

BUDAPEŠŤ – Maďarská vláda diskutuje o novom systéme odberu ropy od ruskej spoločnosti LUKOIL cez Ukrajinu, ktorý by sa mohol zaviesť v najbližších mesiacoch, ale zvýšil by náklady na dopravu.

„MOL má dobrú šancu podpísať potrebné dohody,“ citovala agentúra Bloomberg vedúceho úradu maďarského premiéra Gergaya Guillasa. Úradník nešpecifikoval, s kým sa rokovania uskutočnili, ale dodal, že k podpisu by mohlo dôjsť začiatkom jesene.

„Z technického hľadiska to bude znamenať, že doprava bude drahšia a MOL  bude musieť znášať riziko na rusko-ukrajinskej hranici,“ povedal Guillasz na brífingu vlády.

MOL je skratka maďarkého obchodného mena firmy Magyar OLaj- és Gázipari Részvénytársaság.

Súčasťou medzinárodnej firmy MOL je slovenský podnik Slovnaft.

Podľa súčasnej dohody o dodávkach ropy so spoločnosťou LUKOIL, ktorú zablokovali ukrajinské sankcie, je ruská strana zodpovedná za dodávky ropy do maďarského Fenešlitke na hranici s Ukrajinou.

Podľa úradníka sa zdá, že ukrajinská strana je pripravená akceptovať nové technické riešenie navrhnuté v Budapešti. Spresnil, že v rámci diskutovanej dohody sa očakáva zvýšenie nákladov na prepravu cez Ukrajinu približne o 1,5 USD za barel z dôvodu vyšších bezpečnostných rizík a súvisiaceho poistenia.

Kyjev minulý mesiac sprísnil sankcie voči spoločnosti LUKOIL, čím fakticky zakázal tranzit ropy, ktorá prúdi do strednej Európy cez ukrajinskú časť ropovodu Družba. Spoločnosť je významným dodávateľom ropy do Maďarska (predstavuje približne tretinu dovozu do krajiny) aj na Slovensko (40 – 45 %). Maďarsko a Slovensko spoločne požiadali Európsku komisiu o začatie konzultačného procesu. Ak sa problém nevyrieši, môže sa postúpiť na arbitrážny súd, čo môže ovplyvniť dohody medzi EÚ a Ukrajinou, uviedli tieto krajiny. Zároveň podľa zástupcu EK sankcie Ukrajiny voči spoločnosti LUKOIL neovplyvnia tranzit cez ropovod Družba, ak vlastníkom ropy nie je táto spoločnosť.