Škandál v USA: obyčajný telefón sa ukázal byť účinnejší ako profesionálne terminály z Wall Street

NEW YORK – Banky na Wall Street videli kľúčové údaje o americkom trhu práce vo svojich termináloch s polhodinovým oneskorením.

Niektoré z nich však uhádli, že na ministerstvo zavolajú a požadované údaje dostanú telefonicky oveľa skôr ako ostatné.

Najmenej tri banky dostali kľúčové údaje z amerického trhu práce skôr ako ostatné, zatiaľ čo zvyšok Wall Street ich videl vo svojich termináloch s polhodinovým oneskorením. Nútené čakanie vyvolalo výkyvy na svetových finančných trhoch a vyvolalo množstvo otázok.

V stredu o 10.00 h newyorského času mal americký štatistický úrad práce (BLS) predstaviť revidované údaje o zamestnanosti v krajine. K tomu však nedošlo.

Potom zamestnanci spoločností Mizuho Financial Group, BNP Paribas a Nomura Holdings jednoducho zavolali do agentúry a všetky potrebné údaje získali priamo. Hneď potom sa po Wall Street rozšírili fámy, že BLS začala zverejňovať makroekonomické štatistiky telefonicky. Začalo sa šialenstvo, v ktorom ďalšie finančné spoločnosti a médiá vrátane Bloomberg News bombardovali agentúru prívalom telefonátov.

Keď boli údaje okolo 10.30 hod. konečne zverejnené, ukázalo sa, že údaje o počte nových pracovných miest vytvorených v USA mimo poľnohospodárskeho sektora za 12 mesiacov do marca budú pravdepodobne revidované smerom nadol o 818 000. To je rekordná hodnota od roku 2009.

Toto oneskorenie – ako aj zverejnenie informácií pre každého volajúceho do BLS – je ďalším zo série nepríjemných nešťastí týkajúcich sa zverejňovania údajov agentúrou. Konkrétne v máji BLS omylom zverejnil údaje o indexe spotrebiteľských cien na svojej webovej stránke približne 30 minút pred oficiálnym termínom zverejnenia.

Mesiac predtým vyšlo najavo, že ekonóm BLS podrobne odpovedal na početné otázky veľkých firiem z Wall Street, ako sú JPMorgan Chase a BlackRock, týkajúce sa podrobností rôznych údajov súvisiacich s údajmi o inflácii. V tom čase to vyvolalo aj otázky o postupoch ministerstva.

Kedysi sa kľúčové makroekonomické štatistiky USA sprístupňovali pod prísnou kontrolou akreditovaným spravodajským agentúram vrátane agentúry Bloomberg, ktoré ich v určených časoch zverejňovali na svojich spravodajských kanáloch. Počas pandémie sa však od tejto praxe upustilo a ministerstvá začali údaje jednoducho zverejňovať na internete v presvedčení, že tento spôsob je spravodlivejší. Týmto spôsobom môže ktokoľvek vidieť čísla, ktoré potrebuje, v rovnakom čase – alebo dokonca skôr – ako používateľ drahých profesionálnych terminálov, ako je Bloomberg.

Keď sa v stredu údaje na webovej stránke BLS v stanovenom čase neobjavili, Elena Shulyatieva, hlavná ekonómka pre USA v BNP Paribas, niekoľkokrát zavolala na horúcu linku agentúry a dozvedela sa, aké čísla hľadá.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.