Michael Kasper z Bloomberg Intelligence: čo možno očakávať od dolára a cien ropy počas recesie v USA

NEW YORK – Súčasná dynamika dolára a cien ropy je veľmi podobná dynamike pozorovanej počas predchádzajúcich recesií v Spojených štátoch.

Recesia je v ekonómii obdobie poklesu alebo nízkej ekonomickej aktivity.

Najmä obe aktíva vykázali rast v rôznych fázach hospodárskeho poklesu, v jednom z nich už môžeme byť, píše stratég Bloomberg Intelligence Michael Kasper.

Žlto – dolárový index DXY , modrý –  ropa WTI. Zvislé gaštanové čiary označujú začiatok a koniec recesie v Spojených štátoch. Zdroj: Bloomberg.

West Texas Intermediate ( WTI ) je druh alebo zmes ropy ; tento výraz sa tiež používa na označenie ceny v reálnom čase, ceny futures, teda cena budúcich dodavok alebo stanovenej ceny danej ropy. V hovorovom používaní sa WTI zvyčajne vzťahuje na futures kontrakt na ropu WTI obchodovaný na New York Mercantile Exchange (NYMEX).

Súčasná dynamika dolára a cien ropy je veľmi podobná dynamike pozorovanej počas predchádzajúcich recesií v Spojených štátoch. Najmä obe aktíva vykázali rast počas rôznych štádií hospodárskeho poklesu, v jednom z ktorých sa už možno nachádzame.

Po výsledkoch všetkých štyroch predchádzajúcich recesií americká mena zdražela a DXY dolárový index pridal v priemere 3,1 %. Hovoríme o časovom období medzi oznámením Národného úradu pre ekonomický výskum (USA) o začiatku recesie a podobným oznámením o jej konci.

Ceny ropy sa správali podobne, rástli v prvých troch mesiacoch troch z posledných štyroch recesií (výnimkou bola recesia koronavírusu v roku 2020). Napriek tomu vo všetkých štyroch recesiách vzrástli ceny ropy v priemere o 22 %.

V súčasnosti sa dolár a ropa obchodujú takmer rovnako ako počas predchádzajúcich recesií. Nie je to prekvapujúce, keďže náš ekonomický model, ako aj hlavné ukazovatele Conference Board jasne poukazujú na hospodársky pokles.

(Prameň: Michael Kasper, Bloomberg Intelligence)