Slovenský priemysel sa opäť dostal do červených čísiel, do mínusu ho ťahali kľúčové odvetvia

BRATISLAVA –  Priemyselná produkcia v júni 2024.

Ani vyše 50-percentný medziročný nárast produkcie súvisiacej s energetikou nezvládol vykompenzovať poklesy v kľúčovej výrobe strojov, kovov a dopravných prostriedkov. Výrazné dvojciferné prepady v júni tohto roka zaznamenala až tretina priemyselných odvetví.

Priemyselná produkcia1) SR v júni 2024 medziročne klesla o 2,4 %. Vývoj priemyslu je od začiatku roka značne rozkolísaný, pokles zaznamenala druhýkrát. Celkovo z 15 sledovaných odvetví2) zaznamenalo medziročne nižší výkon 10, medzi nimi takmer všetky ťažiskové odvetvia slovenského priemyslu.

Najvýznamnejší negatívny vplyv na priemyselnú produkciu v šiestom mesiaci tohto roka mal pokles vo výrobe strojov o 20,5 %. Vo vyjadrení vplyvu prostredníctvom tzv. príspevkov3) ktoré zohľadňujú tempo rastu/poklesu v kombinácii s váhou odvetvia v štruktúre priemyslu a umožňujú hierarchizovať vplyvy jednotlivých odvetví, to bol vplyv mínus 1,9 percentuálneho bodu (p. b.) k výsledku odvetvia. Toto odvetvie vykazuje medziročný pokles od začiatku roka, aktuálne bol však najvyšší.

Nadol ťahalo priemysel aj viac ako 9 % zníženie v jednom z ťažiskových odvetví slovenského priemyslu, vo výrobe kovov (príspevok -1,69 p. b.). Odvetvie vykázalo medziročný pokles v tomto roku už piatykrát po sebe. Po dvoch mesiacoch pomerne vysokého rastu sa dostala do medziročného poklesu aj výroba dopravných prostriedkov, a to o 3,5 % (príspevok -0,96  p. b.).

 

  • 1) Z dôvodu úpravy metodiky – prechod na nové bázické obdobie (z r. 2015 na r. 2021) od publikovania dát za január 2024 bol prepočítaný celý časový rad údajov – viac v dokumente Vplyv zmeny bázického obdobia a zatrieďovania podľa činnostných jednotiek podniku (PDF – 271 kB).
  • 2) Štruktúru priemyslu podľa Štatistickej klasifikácie ekonomických činností SK NACE Rev. 2 tvoria tri sekcie – Ťažba a dobývanie, Priemyselná výroba a Dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu. Priemyselná výroba sa ďalej člení na 13 odvetví, resp. špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví.
    Presné názvy jednotlivých priemyselných odvetví, ako aj ich špeciálnych zoskupení sú v metodike.
  • 3) Príspevok predstavuje hierarchizované rozloženie aktuálnej hodnoty rastu či poklesu celého priemyslu do jednotlivých priemyselných odvetví. Zohľadňujú nielen % rast či pokles produkcie, ale aj váhu (podiel) odvetvia v priemysle SR.
    p. b. percentuálny bod.

(Text a grafy Štatistický úrad Slovenskej republiky)

 

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.