Expert, ktorý predpovedal minulé katastrofy, očakáva krach trhu a krízu v americkej ekonomike

NEW YORK – Expert na bubliny poznamenal, že v minulých obdobiach po vysokých hodnoteniach nasledovali bolestivé poklesy.

Akciový boom poháňaný umelou inteligenciou skončí katastrofou na základe toho, ako minulé výstrelky prešli, a zdá sa, že recesia je zaručená, varuje Jeremy Grantham.

Jeremy Grantham je britský investor, spoluzakladateľ a hlavný investičný stratég bostonskej spoločnosti Grantham Mayo van Otterloo.

“Toto je najzraniteľnejší trh, aký kedy bol,” povedal historik bublín a dlhodobý investičný stratég GMO pre podcast “We Study Billionaires” vo štvrtkovej epizóde.

Grantham zdôraznil, že po obdobiach prudkého nárastu násobkov ceny akcií k zisku vždy nasledujú bolestivé poklesy. Poukázal na výskum skúseného investora Johna Hussmana, ktorý zistil, že index S&P 500 dosiahol najagresívnejšie ocenenie v tomto roku od roku 1929.

“To by vás malo trochu znepokojiť a byť opatrné a trh určite nepociťuje obavy alebo opatrnosť,” povedal Grantham, keď akcie tento mesiac klesli.

Skúsený investor poznamenal, že len niekoľko dní po tom, čo trh dosiahol vrchol v roku 1929, akcie „kolosálne krachli“, svetová ekonomika sa zrútila a „všetko išlo okamžite do pekla“, keď sa začala veľká hospodárska kríza.Poznamenal, že po bubline japonských aktív z konca 80. rokov 20. storočia, po dot-com bubline na prelome tohto storočia a po bubline nehnuteľností z polovice 21. storočia nasledoval prudký pokles.

AI a recesia

Vydanie ChatGPT koncom roka 2022 podnietilo záujem investorov o umelú inteligenciu, vďaka čomu akcie veľkých technologických spoločností, ako sú Nvidia a Microsoft, prudko vzrástli a začiatkom tohto roka poslali celý trh na rekordné maximá.

Minulé inovácie, od železníc po internet, však spočiatku vytvorili „veľkú bublinu“, ktorá zaručene praskne a to isté sa pravdepodobne stane s AI, povedal Grantham.

Grantham tiež zopakoval svoj dlhodobý názor na recesiu a poznamenal, že ekonomický pokles často trvá dlhšie, ako odborníci predpovedajú. Zdôraznil, že miera nezamestnanosti v USA v júli vzrástla “nad úroveň, ktorá historicky vždy predznamenávala recesiu”.

Ako historik by som sa nehádal – jednoducho by som povedal, že v takýchto podmienkach bola vždy recesia,“ povedal. “Možno je to výnimka. Ale nezadržal by som dych.”

Grantham už niekoľko rokov bije na poplach ohľadom krachu trhu a recesie, no jeho prognózy sa zatiaľ nenaplnili. Napríklad v októbri varoval, že S&P 500 by mohol klesnúť až o 2 000 bodov – 62 % zo súčasných úrovní – ak by sa stalo len pár zlých vecí. Hoci index v posledných dňoch klesol, tento rok je stále o 12 % vyšší.

Bublinový guru v podcaste WSB priznal, že so svojimi strašnými varovaniami sa „zjavne o pár rokov oneskoril“.

“Pre mňa je to rovnocenné s kurzom,” povedal a dodal, že ho ešte viac bolelo predčasné predpovedanie krachu počas dot-com a japonských bublín.

(S použitím materiálov Business Insider)

Titulná fotografia: Harvard Business School.