Astana otvára dnes Majstrovstvá sveta v šachu

ASTANA – Dňa 1. augusta sa v Astane otvorili FIDE World Rapid and Blitz Team Championships 2024.

Podujatie zorganizovala FIDE a Kazašská šachová federácia (KazChess) s podporou Akimat z Astany. Turnaja sa zúčastňujú svetové šachové hviezdy Magnus Carlsen, Hou Yifan, Ju Wenjun a Ding Liren.

Otvorenie šampionátu pripadlo na slávnostnú štafetu s pochodňou 45. ročníka šachovej olympiády, ktorá sa bude konať v Budapešti od 10. do 23. septembra 2024 a bude venovaná 100. výročiu FIDE. Plameň dorazil do Kazachstanu z Paríža, kde sa výročie organizácie oslavovalo 20. júla na Svetový deň šachu. Premiér Kazachstanu Olžas Bektenov prevzal olympijský oheň z rúk prezidenta FIDE Arkadija Dvorkoviča.

“Dnes je šach intelektuálnym športom, ktorý si podmanil celý svet. Medzinárodná šachová federácia so storočnou históriou združila okolo šachovnice viac ako 200 krajín. Dnes sa šachu venuje viac ako 200 tisíc Kazachstancov. Prezident Kazachstanu venuje rozvoju a popularizácii šachu u nás veľkú pozornosť,“ poznamenal Olžas Bektenov.

Zároveň dodal: “Naša krajina má záujem rozvíjať dlhodobé vzťahy s FIDE. Som presvedčený, že naše partnerstvo sa bude naďalej upevňovať. Na záver vám želám veľa úspechov a nových úspechov. Nech plameň šachovej olympiády nikdy ísť von prajem všetkým účastníkom svetového šampionátu veľa víťazných dní.“

Prezident KazChess Timur Turlov, majster sveta v šachu mládeže Kazybek Nogerbek, dvojnásobná majsterka sveta v bleskovom šachu Bibisara Assaubaeva, aktuálna majsterka sveta v klasickom šachu Ding Liren, viceprezident Ázijskej šachovej federácie Darmen Sadvakasov, minister vedy a vysokoškolského vzdelávania Sayasat Nurbek a komisár  pre Práva detí Dinara Zakieva bola čestnou nositeľkou pochodne štafety. Viacnásobný majster sveta Hou Yifan zapálil plameň šachovej olympiády na pódiu amfiteátra.

Na šampionáte sa zúčastňuje 315 najlepších svetových šachistov v rámci 39 tímov, vrátane medzinárodných tímov zastupujúcich svojich sponzorov, alebo tímov vytvorených národnými federáciami s podporou partnerov.

Účastníkom šampionátu zablahoželal aj prezident FIDE Arkadij Dvorkovič: “Dnes otvárame Majstrovstvá sveta tímov v Rapide a Blitz. Tento nový formát pre FIDE sa už stal obľúbeným medzi mnohými divákmi a samotnými šachistami. Najsilnejší veľmajstri sveta vrátane svetovej špičky hráčov a aktuálnych majstrov sveta, prišli do Astany bojovať o majstrovský titul. Som si istý, že v týchto dňoch uvidíme veľa zaujímavých zápasov a vzrušujúcich konfrontácií. Ďakujeme vedeniu krajiny, Kazašskej šachovej federácii a Freedom Holding Corporation neoceniteľne prispievajú k rozvoju šachu v krajine a vo svete.“

 

Arkadij Dvorkovich tiež novinárom povedal: “Jednou zo súčastí tejto súťaže sú takzvané podujatia na turnajových ihriskách. Zúčastnia sa ich deti z Astany, vrátane zdravotne postihnutých detí. Bude tam simultánna výstava pre študentov programovania. , pre blogerov sa budú konať stretnutia s poprednými svetovými šachistami Formálne patrí kazašský tím medzi päť najsilnejších tímov na turnaji môžete bojovať o medaily, prvé miesto bude mimoriadne ťažké, konkurencia bude veľmi vážna.“

Úradujúca majsterka sveta Ju Wenjun sa podelila o svoje očakávania s korešpondentom Kazinformu: „Pokúsim sa ukázať všetky svoje najlepšie schopnosti a užiť si turnaj. Tu môžeme hrať so silnými tímami a bude to veľmi zaujímavé. Som šťastný, že som v Kazachstane a dúfam v dobrý výkon na tomto turnaji.”

Na slávnostnom otvorení nasledovala oslava. Tance, divadelné predstavenie a ohňostroje zabávali dav amfiteátra hlavného mesta. Nemecký veľmajster Jan Gustafson hodil asyk do šachového poľa, aby určil farbu figúry svojho tímu v prvom kole, ktorá pristála na čiernej.