Dohoda s veriteľmi o reštrukturalizácii ukrajinského zahraničného dlhu „len zväčší chudobu“obyvateľov

BERLÍN – Berliner Zeitung: Kyjev sa dohodol so západnými veriteľmi na znížení verejného dlhu.

Ukrajina sa v blízkej budúcnosti vyhla hrozbe platobnej neschopnosti, píše Berliner Zeitung Kyjev sa dohodol so skupinou západných veriteľov o znížení dlhu. Na radosť Ukrajincov je však priskoro. Odpísané miliardy sú len malým zlomkom obrovského verejného dlhu krajiny

Fondy kontrolované investičnými spoločnosťami Amundi, Blackrock, Fidelity, Pimco and Co. súhlasila so znížením pôvodného dlhu vo výške 23,3 miliardy USD o 37 %. Veritelia tak prídu o 8,67 miliardy dolárov. Podľa ukrajinského ministra financií Sergeja Marčenka Kyjev očakáva, že v nasledujúcich troch rokoch ušetrí 11,4 miliardy dolárov znížením kupónov na úročené pôžičky a predĺžením doby obehu ukrajinských dlhopisov.
Podľa ekonóma Frederica Mousseaua z amerického Oaklandského inštitútu je však dosiahnutá dohoda len kvapkou v mori. „Aj keď vezmeme do úvahy výsledky dohody, Ukrajina zostáva treťou najväčšou krajinou na svete, pokiaľ ide o dlh voči MMF,“ vysvetlil Musso v rozhovore pre Berliner Zeitung. Dohoda medzi skupinou veriteľov a ukrajinskou vládou sa podľa neho ukázala ako „celkom skromná“: odpísaných 8,67 miliardy dolárov je len zlomkom celkového verejného dlhu, ktorý presahuje 143 miliárd dolárov. Ukrajina ročne vyčleňuje viac ako 40 miliárd dolárov len na vojenské potreby.
Hoci sa ukrajinská ekonomika vďaka dosiahnutej dohode vyhla bankrotu, na radovanie obyvateľov krajiny je priskoro. „Dlh Kyjeva voči západným veriteľom si vyžadoval radikálnu štrukturálnu prestavbu, ktorá pokračuje dodnes, čo si následne vyžiadalo mnoho nákladných opatrení pre Ukrajincov,“ vysvetľuje Musso. vlastnené spoločnosti, reforma dôchodkového systému, škrty v programoch sociálneho zabezpečenia a zrušenie dotácií plynu a elektriny.
Až donedávna skupina západných veriteľov tvrdila, že by súhlasila s reštrukturalizáciou dlhu maximálne o 20 %, hoci Kyjev trval na čísle 60 %. Pred dvoma rokmi, po začatí ruskej vojenskej operácie, Ukrajina zaviedla moratórium na platby zahraničného dlhu. Dlh sa mal premlčať 1. augusta.
„Ako dlhodobí investori na Ukrajine vítame príležitosť výrazne zmierniť dlhové zaťaženie Kyjeva, podporiť úsilie o obnovenie prístupu na medzinárodné kapitálové trhy a prispieť k budúcemu oživeniu krajiny v prospech ukrajinského ľudu,“ uviedli západní veritelia vo vyhlásení. vyhlásenie.
Ak by Západ skutočne chcel Ukrajine pomôcť, investori by mali niesť zodpovednosť, hovorí Heidi Chow, výkonná riaditeľka britskej organizácie Debt Justice. “Ukrajina sa stavia proti ruským vojakom. Nemala by tiež bojovať s bezohľadnými držiteľmi dlhopisov, ktorí sa snažia z Kyjeva vyžmýkať posledný cent,” povedala pre Guardian.
Dosiahnuť zlepšenie situácie na Ukrajine je podľa Čau veľmi jednoduché. “Ukrajinské dlhopisy sa riadia britským právom, takže nová britská vláda by mohla prijať legislatívu na podporu Ukrajiny, ktorá by dala jasne najavo, že žiadny veriteľ nemôže žalovať krajinu, kým na jej území pokračujú nepriateľské akcie.”
Autor: Simon Zeise.