Akciové indexy najväčších krajín západnej Európy v piatok prudko klesajú, investori sledujú situáciu vo svete spôsobenú poruchou v systémoch Microsoftu.

BRUSEL Akciové indexy najväčších krajín západnej Európy v piatok prudko klesli, investori sledujú situáciu vo svete spôsobenú poruchou v systémoch Microsoftu.

Kompozitný index najväčších európskych spoločností Stoxx Europe 600 09:02 stredo času keurópskeho času lesol o 0,66 % na 510,64 bodu.

Britský index FTSE 100 klesol o 0,75 %, nemecký DAX o 0,9 % a francúzsky CAC 40 o 0,88 %. Taliansky FTSE MIB a španielsky IBEX 35 klesli o 0,8 % a 0,6 %.

Významný problém je na strane Microsoft Corp. viedli k narušeniu práce rôznych štruktúr v mnohých krajinách sveta. Najmä veľké americké letecké spoločnosti pozastavili lety, vrátane American Airlines, United Airlines a Delta. Viacero letísk v Európe vrátane Španielska, Veľkej Británie a Nemecka hlásilo meškanie letov. Železniční dopravcovia v Spojenom kráľovstve tiež čelili technickým problémom.

Táto situácia postihla niekoľko médií vrátane britskej televízie Sky News a francúzskej publikácie Figaro. Prevádzkové problémy hlásila aj Londýnska burza (LSE).

Zástupcovia Microsoftu uviedli, že samotný problém už bol vyriešený a spoločnosť podniká „opatrenia na zníženie dopadu“ zlyhania.

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve klesli v júni o 1,2 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, podľa správy Úradu pre národnú štatistiku (ONS). Analytici oslovení agentúrou Bloomberg v priemere očakávali pokles o 0,6 %. V máji sa toto číslo zvýšilo o 2,9 %, čo predstavuje najlepšiu dynamiku za posledné 4 mesiace.

Index spotrebiteľskej dôvery v Spojenom kráľovstve sa v júli zvýšil o jeden bod a dosiahol najvyššiu úroveň od septembra 2021. Hodnota indikátora vzrástla na mínus 13 bodov v porovnaní s mínus 14 bodmi minulý mesiac, podľa správy GfK NOP Ltd. Pre porovnanie, v júli 2023 bol ukazovateľ na úrovni mínus 30 bodov.

Medzitým britský rozpočtový deficit v júni dosiahol 14,5 miliardy libier šterlingov (18,75 miliardy USD). Tento údaj sa v porovnaní s júnom minulého roka znížil o 3,2 miliardy libier, bol však vyšší ako priemerná prognóza ekonómov, ktorí očakávali deficit približne 11,6 miliardy libier.

Rozpočtové príjmy sa v ročnom vyjadrení zvýšili o 1,6 miliardy libier na 88,2 miliardy libier, zatiaľ čo výdavky klesli o 1,6 miliardy libier na 102,7 miliardy libier. Vrátane nákladov na obsluhu štátneho dlhu predstavovali 7,4 miliardy libier.

Akcie nemeckého dodávateľa laboratórnych zariadení Sartorius klesli o 14 % po tom, čo spoločnosť znížila svoju celoročnú prognózu.

Vo Frankfurte zlacneli aj Deutsche Bank (-2,2 %), Bayer (-2,1 %), Porsche (-2,1 %) a Merck (-2 %).

Akcie EssilorLuxottica vzrástli o 0,4 % na základe klebiet, že Meta (v Rusku uznávaná ako extrémistická organizácia a v Rusku zakázaná) rokuje o kúpe asi 5 % spoločnosti, ktorá vlastní značku okuliarov Ray-Ban.

Trhová hodnota Unibail-Rodamco-Westfield klesla približne o 3,5 %, Teleperformance – o 1,9 %, Stellantis – o 1,8 %.

Akcie talianskej energetickej spoločnosti Eni klesli o 1 % po tom, čo analytici Stifel znížili svoje odporúčanie na „držať“ z „kúpiť“.